Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Batı Şeria, Kudüs ve İsrail'de devam eden gerginlik ve şiddet olaylarından endişe duyduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, bölgede devam eden gerginlik ve şiddet olaylarından endişe duyduğunu ifade ederek, "Bugün buraya geldim çünkü işgal edilmiş Filistin toprakları Kudüs ve İsrail'de artan şiddet karşısında endişeliyim. Şiddet barış getirmez aksine çözüm yollarını ortadan kaldırır" dedi.

Ban, "Devlet Başkanı Abbas'ın şiddetin sona ermesi için sarf ettiği çabalardan memnuniyet duyduğunu" belirterek, "Saldırıların, barışı getirmeyeceğini ifade ediyorum. Saldırılar, daha fazla kurban verilmesine neden oluyor" diye konuştu.

Şiddete başvuran gençleri hoş karşılamadığını belirten Ban, "Şiddet, Filistinlilerin, devlete kavuşacakları, komşularıyla barış ve güvenlik içinde yaşayacakları günü erteliyor. İşgalin devam etmesi nedeniyle parçalanmış emellerle geçen yılların neden olduğu umutsuzluğu anlıyorum. Ancak tek yol, siyasi çözüm ve işgalin sona ermesi için gerçekten çalışarak bu yönde ilerlemektir. İki tarafın da iki devletli çözüm hedefine ulaşmak için adım atması gerek" ifadelerini kullandı.

Ban, "İki tarafın da şiddeti kınaması ve ortalığın sakinleşmesi için çalışması gerek. İsraillilerin sürekli korku içinde yaşamasının önüne geçilmesi önemli. Batı Şeria'daki durum da ciddi önem vermemiz gereken bir konu. Bu noktada yerleşim birimi faaliyetleri yasal değil. İki devletli çözümü baltalıyor. Filistinli gençlerin umutlarının yok olması neticesinde yaşadığı ümitsizlik de göz ardı edilemez" dedi.

İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli gençlere dair Ban, "Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya 'Sizin düzenli bir ordunuz var. Öldürme olaylarıyla ilgili soruşturma açılması için gereken işlemleri yapmanız gerekir' dedim" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "İşgalin sürmesi ve özellikle Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'teki kutsallara yönelik saldırılar, din kökenli çatışmaların kapısını açabilir ve ne yazık ki açtı da. Biz bunu istemiyoruz. Bunun sonuçları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Filistin halkına uluslararası koruma gerektiğini ve Yahudi yerleşimciler ile İsrail askerlerine karşı kendilerini koruma gücünü kaybettiklerini ifade eden Abbas, önlerinde uluslararası korumadan başka bir seçenek bulunmadığını kaydetti.

 "BİZİ UMUTSUZLUĞA SOKMAYIN"

"Halkımız ve gençlerimiz şiddet ve gerginliği yükseltmek istemiyor" diyen Abbas, karamsarlık ve işgalin devam etmesinin gençlerin geleceğini kararttığını bunun da duruma isyan etme noktasına getirdiğini kaydederek, "Bizi umutsuzluğa sokmayın" ifadelerini kullandı.

Abbas, İsrail'in iki devlet arasındaki anlaşmalara uyması halinde kendisinin de bağlı kalacağını vurgulayarak, "Hala çözüm için bir şans var. İsrailli komşularımızla güven ve barış içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

Son günlerde tırmanan gerginliği görüşmek üzere dün Kudüs'e gelen BM Genel Sekreteri Ban, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından bugün Batı Şeria'ya geçmişti.