ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar kentine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Öğle saatlerinde Afganistan'a gelen Carter'ın ülkedeki ABD'li komutanlar, askerler ve Afgan yetkililer ile görüşmesi bekleniyor.

Carter'ın, son aylarda DAEŞ terör örgütünün 3 ilçesinde faaliyet gösterdiği Nangarhar kentinde, Afganistan Savunma Bakanı Vekili Masoom Stanikzai ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı, henüz Carter'ın Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda bilgi vermedi.

Ashton Carter'ın Afganistan ziyaretinde ülkedeki ABD askerleri ile görüşmenin yanı sıra ülkenin güvenlik durumunun değerlendirmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Son bir yılda Afganistan'ın kuzey ve güney bölgeleri başta olmak üzere, ülkenin birçok bölgesinde Taliban saldırılarında ciddi artış görünürken, DAEŞ de doğudaki Nangarhar kentini merkez üssü gibi kullanıp, Açib, Çaparhar ve Peçiragam ilçelerinde birçok bölgeyi ele geçirmiş durumda.

Taliban ise intihar ve bombalı saldırıların yanı sıra güneydeki Helmand ve kuzeydeki Kunduz kentinde geniş cephe savaşlarını yürütüyor. Yaklaşık iki ay önce, yüzlerce Taliban militanı Kunduz kentine geniş çaplı saldırı düzenleyerek, kentin merkezini ele geçirmişti, Afgan güçleri Taliban ile girdiği 4 günlük yoğun çatışmaların ardından kentin merkezini geri almıştı.