Çin'de 4-5 eylülde düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkeye gelen ABD Başkanı Barack Obama ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

11'inci G20 Liderler Zirvesi'ne evsahipliği yapacak olan Hangcou kentinde bir araya gelen ABD ve Çin liderleri, ülkelerinin iklim değişikliğine ilişkin "Paris Anlaşması" onay belgelerini yapılan törenle BM Genel Sekreteri'ne teslim etti.

Törenin ardından konuşan Şi, bu anlaşmanın, ülkesinin BM'ye "ciddi bir sözü" olduğunu vurguladı. Çin'in en büyük gelişmekte olan ülke, ABD'nin ise en büyük gelişmiş ülke olduğunu hatırlatan Şi, tarafların onay verdiği Paris Anlaşması'nın, Pekin ve Washington yönetimlerinin "küresel sorunları çözmek için işbirliği içerisinde hareket etme iradesini gösterdiğini" söyledi.

Çin lideri, gelişmiş ülkelerin yeterli maddi desteği sağlayarak verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizerken, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebilmesi adına gerekli desteğin sağlanması çağrısını yaptı.

Obama, iklim değişikliği tehdidinin insanlık için giderek ciddileşen bir mesele olduğunun altını çizerken, uluslararası toplumun bu sorunla ortak mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Ban Ki-mun ise Çin ve ABD'ye gösterdikleri aktif tutum için teşekkür ederken, Paris Anlaşması'nın bu yıl içerisinde yürürlüğe girmesi için yoğun gayret göstereceğini söyledi.

Paris Anlaşması, geçen yılın sonunda Paris'te düzenlenen İklim Konferansı'nda kabul edilmiş, Çin ve ABD tarafından bu yılın nisan ayında imzalanmıştı. Anlaşma ile küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar bir buçuk ile iki derece arasında sınırlandırılması hedefleniyor. Atmosferde en fazla sera gazı salınımına neden olan ülkeler arasında Çin ve ABD başı çekiyor.