Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı döneminde "kolaylık olsun" diye hem iş hem de özel yazışmaları için özel e-posta adresini kullandığını belirterek, "O dönemde hem özel hem de resmi yazışmalar için tek adres kullanmanın sorun olacağını düşünmemiştim" dedi.

ABD'de gelecek yıl yapılacak Başkanlık seçimleri için aday olması beklenen Clinton, Dışişleri Bakanlığı döneminde bakanlığın resmi e-posta adresi yerine kendi özel e-posta adresinden tüm yazışmaları gerçekleştirmesinin sıkıntısını yaşıyor.

Kamuoyundan ve Kongre üyelerinden gelen yoğun baskılar üzerine BM'de düzenlenen "Kadınların konumunun güçlendirilmesi" konulu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Clinton, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın özel e-posta adresi kullanmasına izin verdiğini ve yasa dışı bir uygulamada bulunmadığını kaydeden Clinton, "Kolaylık olması ve iki ayrı adres için iki telefon taşımak istemediğimden tüm yazışmalarımı özel e-posta adresimden yaptım. O dönemde hem özel hem de resmi yazışmalar için tek adres kullanmamın sorun olacağını düşünmemiştim. Geriye bakınca, e-posta adresleri için iki ayrı telefon kullansaymışım daha iyi olurmuş diye düşünüyorum" dedi.

Konunun ortaya çıkmasına ilişkin de açıklama yapan Clinton, Bakanlığın, tüm eski dışişleri bakanlarına mektup göndererek özel e-posta adreslerinden yapılan görevle ilgili tüm yazışmaların gönderilmesini istediğini anlattı.

Kendisinin de yaklaşık 60 bin e-posta arasından göreviyle ilgili olanları belirleyerek gönderdiğini kaydeden Clinton, "Görevimle ilgili olan yazışmaların yer aldığı tüm e-postalar Dışişleri Bakanlığı'na teslim edilmiş durumda. E-postalarımda hiçbir gizli bilgiyi paylaşmadım ve kimseyle bu konuları tartışmadım" diye konuştu.

Clinton, daha önce görülmemiş bir istekte de bulunduğunu belirterek, "Dışişleri Bakanlığı'ndan tüm yazışmalarımı kamuya açmasını istedim" dedi.

Clinton, konuşmasının başında Cumhuriyetçi senatörlerin İran'a mektup göndermesini de eleştirdi.

BAŞKANLIĞA ADAY OLMASI BEKLENİYOR

Hillary Clinton'ın, dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde bakanlığın resmi e-posta adresi yerine kişisel hesabını kullanması tartışmaları beraberinde getirmişti. Clinton, Dışişleri Bakanlığı'na 55 bin sayfa e-postalarını içeren doküman teslim etmişti.

Bakanlık, belgeleri gözden geçirip mümkün olan en kısa sürede açıklayacaklarını belirtirken, Kongre'de de Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Bingazi'deki saldırıyı araştıran komisyon, Bingazi saldırılarıyla ilgili Clinton'ın e-postalarını istemişti.

Clinton'ın, gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimine Demokrat Parti'den aday olması beklenirken, resmi e-posta adresi yerine kişisel hesabını kullanması tartışmalarının adaylık sürecini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.