Ordunun yönetime el koymasının üzerinden tam bir yıl geçen Taylan'da cunta yönetiminin uyguladığı baskı ve kısıtlamalar giderek artıyor.

Cunta yönetiminin uyguladığı baskılar nedeniyle çok az sayıda darbe karşıtı gösterinin yapılabildiği ülkede, isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomat AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Halk, ülkedeki askeri yönetimden memnun olmasa da korkusundan hiç bir şey yapamıyor. Memnuniyetsizliklerini ifade etmeye korkuyorlar. Anlaşılan, insanların topluca bir araya gelerek askeri yönetime karşı çıkmasına daha zaman var" sözleriyle yaşanan durumu özetledi.

Çok az sayıda cunta karşıtı eylemin yapılabildiği Bangkok'ta bugün bir araya gelen yedi kişilik bir öğrenci grubu ellerinde "Darbeye karşıyız" yazan bir pankart taşıdı. Yarım saat kadar eylem yapmasına izin verilen gruba polis müdahale ederek, öğrencileri dağıttı. Başka bir grup ise Bangkok ceza mahkemesine giderek, 2007 anayasasını fesheden askeri yönetime karşı dava açtı.

Ordunun yönetimi el geçirmesinden beri ülkede beşten fazla kişinin bir araya gelerek gösteri yapmasına izin verilmiyor.

Kızını 2010 yılında ordunun göstericilere karşı düzenlediği operasyonda kaybeden Phayao Akahad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cuntanın, farklı fikirleri baskılamaya son vermesi ve geçmişte yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmesi lazım" diye konuştu. Akahad, askeri yönetimin hatalarının farkına varması gerektiğini ifade etti.

Akahad, askerler tarafından vurulan 24 yaşındaki kızının ölümünün ardından, oğlunun da askerler tarafından götürülerek, bir askeri kampta altı gün boyunca tutulduğunu söyledi. Akahad, "Askerlere, 'önce kızımı öldürdünüz, şimdi de oğlumu elimden alıyorsunuz' dedim. Kızımın ölümüyle ilgili gerçeklerin anlatılmasıyla ilgili yaptığım her girişimde karşımda ordu yetkililerini buldum" dedi.

Hakkında "kraliyet ailesine hakaret" davası açılan ve 2013'te 11 yıl hapse mahkum edilen gazeteci Somyot Pruksakasemsuk'un eşi Sukanya Prueksakasemsuk ise AA muhabirine, "Askeri yönetim, sanki ülkede her şey yolundaymış gibi göstermeye çalışıyor. Kendilerinden farklı her hangi bir düşünceyi hemen baskılıyorlar" diye konuştu.

Darbeden bir kaç gün sonra, evlerine gelen askerlerin bilgisayarlarına el koyarak, kendisini, kızını ve oğlunu göz altına aldıklarını belirten Sukanya Prueksakasemsuk, "Altı saat boyunca ifade verdik. Kızım askerlerin zorbalığına maruz kaldı ve bu olaydan psikolojik olarak çok etkilendi" dedi.

Prueksakasemsuk son olarak içinde bulunduğu durumu, "Hiçbir toplumsal aktiviteye katılamıyorum. Hep takip ediliyorum" diyerek özetledi.

Tayland'da Mayıs 2010'da ordu komuta kademesinde ikinci adam olan Prayuth Chan-ocha, yönetime seçimle gelmeyen Abhisit Vejjajiva hükümetini protesto eden "Kırmızı Gömlekliler" grubunun düzenlediği gösterilerin bastırılmasını doğrudan yönetmişti. Gösterilerin bastırılması sırasında çıkan olaylarda 70 protestocu hayatını kaybetmişti.

Ordu, ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protesto gösterilerinin ardından ülkede 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan ederek, senatoyu fesh etmişti.

Böylece ordu, anayasal monarşiye geçilen 1932 yılından bu yana 12'inci kez yönetime el koymuş oldu.