Daily Mail'in haberin göre Fallan Kurek isimli genç kız adet düzensizliği nedeniyle jinekoloğa gitti ve doktoru adetlerini düzenlemesi için genellikle tercih edilen doğum kontrol hapı verdi.

İlaca başladıktan 25 gün sonra nefes alamadığını ve eklemlerinde ağrı yaşadığı belirten genç kız bir anda evde düşüp kalınca acilen hastaneye kaldırıldı.

Hastanede yapılan beyin incelemeleri sonucunda akciğerlerinde bulunan bir kan pıhtısının beyne oksijen gitmesini önlediği ve beyin ölümüne neden olduğu anlaşıldı.

Ailesinin doğum kontrol ilaçlarının kan pıhtılaşması tetiklediği yönünde iddialarda bulundu.

3 gün yoğun bakımda kalan genç kız beyin ölümü gerçekleştikten sonra hayatını kaybetti.

Uzmanlar doğum kontrol hapının kan pıhtılarını tetikleyebileceğini belirtirken Daily Mail'de yayınlanan bilgilere göre doğum kontrol hapı kullanmayan her 100 bin kadından 5'inde bir yıl içerisinde kan pıhtısı görülebilmektedir. Doğum kontrol hapı kullananlarda ise bu sayı 100 bin kişide 15 olarak belirtilmektedir. 

Riskin oldukça düşük olduğunu belirten uzmanlar, doğum kontrol haplarının zarardan çok fayda sağladığı görüşünde ve bu riskin kabul edilebilir olduğunu belirtiyor.

Doğum kontrol hapları nasıl kullanılmalı?

Doğum kontrol hapları estrojen ve progesteron içeren,yüksek etkinlik ve az yan etkileri nedeniyle 1960 yılından beri günümüze kadar sıkça kullanılmış ve hala kullanılmakta olan en güvenilir doğum kontrol yöntemlerinin başında gelir.

İçerdikleri estrojen-progesteron hormonları ile vücutta yumurtalıkların çalışmasına engel olurlar ve bu sayede istenmeyen gebelikleri de önlerler.İlaç bırakıldığında doğurganlık hızla geri döner bu nedenle de doğum kontrolünde tercih sebebidirler.

Doğum kontrol hapları etkin oldukları için seçilseler de,yine de korunmak isteyen bayanların bu ilacı uzmana danışarak almaları büyük önem taşır.Çünkü ilaçlar bazı kişilerde şiddetli baş ağrısı yapabilir,migreni olanlarda da tetikleyici etkileri doğurabilir.

Ailesinde meme kanseri ve geçmiş hikayelerinde derin ven trombozu olanlarda doğum kontrol hapının kullanılması ölümcül sonuçlara neden olabilir.Yine 35 yaş üstü ve sigara içen,ağır karaciğer hastalığı olan bayanlarda da kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.

Bunların dışında özellikle penisilin grubu gibi daha pek çok antibiyotik doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltarak gebeliğe neden olabilir.Bir hastalıktan ötürü bu tür antibiyotikler kullanıldıkça aynı anda ek bir korunma yöntemi de uygulanmalıdır. 

Yine de yüksek etkinlik,az yan etki,adet düzensizliği ve sancılarına iyi gelmesi günümüzde olduğu gibi ileri ki dönemlerde de doğum kontrol haplarını ilk seçenek olarak kullanmak kaçınılmaz olacaktır.

Tüm bu sebeplerden dolayı faydalı olduğu tartışmasız olsa da siz siz olun bir uzmana danışmadan aklınıza göre bu ilaçları sakın kullanmayın.Çünkü değişik hormonlar içeren ve değişik dozlardaki doğum kontrol haplarından kişiye en uygununu seçerek vermek son derece önemlidir.Örneğin arkadaşınızın kullandığı gebelik önleyici hap sizin için uygun olmayabilir.