Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl iki milyondan fazla kişiye, tekrar tekrar kullanılan şırıngalar yüzünden Hepatit B, Hepatit C ve HIV bulaştığını bildirdi.

DSÖ, enjeksiyon yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi için tek kullanımdan sonra kırılan ve bir daha kullanılamayan "akıllı şırınga" kampanyası başlattı.

Örgüttün yapılan yazılı açıklamada, dünya genelinde her yıl 16 milyar şırınga kullanıldığı, normal şırıngaların tekrar tekrar kullanılabildiği ancak "akıllı şırınganın" bir kez kullanıldıktan sonra pistonunun geri çekilmesinin mümkün olmadığı için kırıldığı kaydedildi.

Tekrar kullanılan şırıngaların ölümcül bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına neden olduğu belirtilen açıklamada, "Her yıl iki milyondan fazla kişi, şırınganın iğnesinin değiştirilerek tekrar kullanılması nedeniyle Hepatit B, Hepatit C ve HIV kapıyor" ifadesi kullanıldı.

"Akıllı şırıngaların" maliyetinin normal şırıngalardan daha fazla olacağı ancak 2020 yılına kadar şırınga kullanımında değişikliğe gidilirse bulaşıcı hastalıkları tedavi etmekten daha ucuza mal olacağı ifade edildi.