Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde 168 milyon çocuk işçi olduğunu açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ILO yetkilisi Corinne Vargha, "Dünyadaki Çocuk İşçiler 2015" raporu hakkında bilgi verdi.

Vargha, düşük gelirli ülkelerde çocukların yaklaşık yüzde 30'unun 15 yaşında çalışmaya başladığına ve 5 ila 14 yaş grubu arasında dünya genelinde 120 milyon çocuk işçi bulunduğuna dikkati çekti.

Yaşları 15 ila 17 arasında değişen 47,5 milyon çocuğun ise tehlikeli işlerde çalıştığını ifade eden Vargha, çocuk işçi sayısındaki azalmanın bu yaş grubununu etkilemediğini söyledi.

ILO yetkilisi Azfar Khan de çocuk işçilerin sayısının yaklaşık 78 milyon ile en fazla Asya-Pasifik bölgesinde olduğunu, Asya Pasifik bölgesini, 59 milyon çocuk işçiyle Sahraaltı Afrika bölgesinin izlediğini belirtti.

Khan, çocuk işçilerin en çok tarım sektöründe çalıştırıldığını ifade etti.

Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Nobel Barış Ödülü sahibi Kailash Satyarthi ise dünya genelinde çocuk işçi ve okulsuz çocukların sayısında son yirmi yılda her ne kadar azalma görülse de uluslararası toplumun çocukları korumaya yönelik verdiği sözleri yerine getiremediğini kaydetti.

Satyarthi, "Benim için çocuk işçiliği ve çocukların eğitimden mahrum kalması çocuğa yönelik şiddet anlamına geliyor ve 100 milyondan fazla çocuğun şiddete maruz kalması kabul edilebilir değil" dedi.

"500 BİN ÇOCUK ASKER"

Satyarthi, dünya genelinde yaklaşık 500 bin çocuğun militan gruplarca asker olarak kullandığına dikkati çekerek, Suriye, Irak, Afganistan, Nijerya gibi ülkelerde çocukların okullarından, evlerinden kaçırılarak silah kullanmaya zorlandığını belirtti.

ILO'nun raporuna göre çocuk işçilerin sayısı 2010 yılında 246 milyon civarındaydı, şimdiyse dünya genelinde 168 milyon çocuk işçi olduğu tahmin ediliyor.