Yeni Zelanda Herald gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu anlaşma Pasifik'e komşu 12 ülke ticaret ve ekonomi bakanlarının katılımıyla Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde imzalandı.

Törende ilk imzayı Avustralya Ticaret Bakanı Andrew Robb, son imzayı ise törene ev sahipliği yapan Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Todd McClay attı.

Söz konusu anlaşmanın, gümrüklerin kalkmasıyla üye ülkeler arasındaki bölgesel entegrasyonu pekiştirmesi, aynı zamanda rekabet, ekonomik büyüme, istihdam ve üretkenliği artırması bekleniyor. 21. yüzyılın ticaret anlaşması olarak değerlendirilen TPPA’nın aynı zamanda şeffaf yönetimi de destekleyeceği vurgulanıyor.

TPPA ÜLKELERİ DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 40’INA HÜKMEDECEK

Söz konusu anlaşma ile birlik ülkeleri dünya ticaretinin yüzde 40’ına, yani yaklaşık 28 trilyon dolara hükmedecek. Son beş yılı aşkın süredir ABD öncülüğünde sürdürülen görüşmelerin ardından 5 Ekim 2015’de ABD’de ön anlaşma imzalandı. Ardından ilgili ülke parlamentolarında kabul edilen anlaşma, Yeni Zelanda'da atılan nihai imzalarla yürürlüğe girmiş oldu.

Anlaşmaya öncülük eden ABD’nin özellikle Çin’i anlaşma dışında bırakmasıyla Asya-Pasifik bölgesinde ticareti yönlendirme gücünü ele geçirdiğine dikkat çekiliyor.

TPPA'ya üye 12 ülke şunlar: ABD, Japonya, Malezya, Vietnam, Singapur, Brunei, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Şili ve Peru.

TPPA’nın imzalanmasından sonra Endonezya, Filipinler ve Tayvan yönetimleri de birliğe üye olma konusunda istekli olduklarını açıkladı.

TPPA PROTESTOLARI

TPPA'ya karşı çıkan çok sayıda protestocu Auckland caddelerinde gösteri düzenledi. TPPA aleyhine sloganlar atan ve zaman zaman oturma eylemi yaparak trafiği durduran eylemciler ve polis arasında arbede çıktı.

TPPA’nın küçük işletmeleri yok edeceği endişesi ilgili ülkelerde çeşitli kesimlerce protestoların yapılmasına neden oluyor. Protestocuların başında Amerikalı ilaç üreticileri, Meksikalı otomobil işçileri, Japon çiftçiler ve Kanadalı mandıracılar gibi çok farklı kesimleri içeren gruplar bulunuyor.