Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Dessalines, Eritre hükümetini "güç kullanmakla" tehdit etti.

Dessalines, Etiyopya Savunma Bakanlığı'nın sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Bu, Eritre hükümetine, terör gruplarını silah, eğitim ve hareket üssü bazında desteklemekten vazgeçmesi için yaptığımız son ihtardır. Aksi takdirde Asmara yönetimine hiç unutamayacağı bir ders vereceğiz" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 20 yıldır Etiyopya'ya karşı savaş açan Eritre'ye barışı götürdüklerini belirten Dessalines, "Artık, ülkemizde ve bölgede güvenlik ve istikrarı tehdit eden Eritre hükümetine karşılık vermek zorundayız. Eritre yönetimi barıştan yana olmazsa onunla anladığı dilden konuşacağız" açıklamasında bulundu.

Dessalines, "Eritre hükümetinin önünde savaş ya da barış seçeneği bulunduğunu ve topun artık onun kalesinde olduğunu" kaydetti.

Etiyopya'nın egemenliğini ve halkını korumak için güç kullanımı konusundaki hukuki konumu ile ilgili uluslararası camia ve Birleşmiş Milletleri (BM) bilgilendirdiklerini ifade eden Dessalines, Eritre hükümetini, bölge ülkelerindeki muhalifleri silahlandırmak ves terör örgütlerine destek vermekten vazgeçmeye çağırdı.

İki ülke arasında sınır savaşının başladığı 1998'den bu yana Etiyopyalı muhalifler Eritre'yi bir üs olarak kullanıyor. Cezayir'in öncülüğündeki Arap arabuluculuğuyla 2002'de barış anlaşmasıyla son bulan savaşın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde soğuk savaş hali yaşanıyor.