Türkiye Diyanet İşleri yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Mina'da meydana gelen izdihamda ölenlerin sayısının 753, yaralıların da 887 kişi olduğunu bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, izdihamda 4 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiğini, haber alınamayan 18 vatandaştan 5’ine ise ulaşıldığını kaydetti. Beş hacının da sağlık durumlarının iyi olduğu, haber alınamayan 13 kişiye ise ulaşılmaya çalışıldığı bildirildi.

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının kimlikleri, ailelerine haber verildikten sonra açıklanacak.

Mekke'deki Hac idare Merkezi'nden yapılan açıklamada, Mina'da gerçekleşen izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldiklerinin belirlendiği ifade edildi.

Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin, ailelerine haber verildikten kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.

“YÜKSEK SORUŞTURMA KOMİTESİ” OLUŞTURULUYOR

Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Yüksek Hac Kurulu Başkanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz, 700'den fazla kişinin ölmüyle sonuçlanan Mina'daki izdihama ilişkin "yüksek soruşturma komitesi" oluşturulması talimatı verdi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Veliaht Prens bin Nayif, Mina'daki İçişleri Bakanlığı merkezinde düzenlenen olağanüstü Yüksek Hac Kurulu toplantısında, Mina'da izdihama sebep olan gerçek nedenlerin ortaya çıkarılması için "yüksek soruşturma komitesi" oluşturulmasını istedi.

Haberde, komitenin olayın arkasında yatan gerçek nedenleri araştırarak sonucu Kral Selman bin Abdulaziz'e bildireceği belirtildi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih de yayımladığı açıklamada, olayın akabinde acil durum (seferberlik) ilan edildiğini ve bölgeye sevk edilen sağlık personelinin yaralılarla ilgilendiğini ifade etti.

BM GENEL SEKRETERİ BAN HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN MESAJ YAYINLADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mina'daki izdiham nedeniyle 700'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı yayınladı.

Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Ban Ki-mun'un, "bu trajik olay" nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve ilgili hükümetlere başsağlığı dilediği kaydedildi.

Öte yandan Genel Sekreter, Yemen'de bayram namazı sırasında gerçekleşen terör saldırısını da kınadı. İbadet mekanlarına ve sivillere yönelik saldırıların hiçbir gerekçeyle mazur görülemeyeceğini ifade eden Ban, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Mina'daki izdihamla ilgili, "Müslümanların kutsal şehri Mekke yakınlarında yüzlerce insanın izdihamda hayatlarını kaybetmesinden ötürü derin üzüntü duyuyorum" dedi.

Stoltenberg, Mekke'nin Mina bölgesinde meydana gelen ve 700'den fazla kişinin ölümüne neden olan izdiham için taziye mesajı yayımladı.

Müslümanların kutsal şehri Mekke yakınlarında yüzlerce insanın izdihamda hayatlarını kaybetmesinden ötürü derin üzüntü duyduğunu ifade eden Stoltenberg, "Böyle bir hadisenin Kurban Bayramı kutlamaları sırasında yaşanması durumu daha da trajik yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, yaralıları kurtarmaya yardım eden yüzlerce gönüllü ve görevliyi takdir ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaşamını kaybedenlerin ailelerine içten taziyelerimi sunuyorum. Suudi Kralı Salman'la bu zor durumda dayanışma içerisinde olduğumu ifade etmek istiyorum."

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da çıkan izdihamda en az 753 kişinin öldüğü, 887 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

HAC'DA SON 40 YILIN “ACI” BİLANÇOSU

İslam'ın beş şartından biri olan hac farizasını yerine getirmek için her yıl milyonlarca Müslüman'ın akın ettiği kutsal topraklar, sık sık acı kazalara sahne oluyor.

Bugün Mina'da yaşanan ve 753 kişinin öldüğü, 887 kişinin yaralandığı izdihamın, son 40 yılın en büyük ikinci faciası olduğu belirtiliyor.

Yine aynı bölgede 2006 yılında meydana gelen izdihamın ardından inşa edilen Cemerat Köprüsü'nün, yapıldığı tarihten itibaren ilk defa böyle bir faciaya sahne olduğu ifade ediliyor.

Müslümanlar, 11 Eylül'de Kabe'de meydana gelen ve 107 kişinin öldüğü vinç kazasından sonra bu yıl hac mevsiminde kutsal topraklardan gelen ikinci büyük kaza haberi ile büyük acı yaşıyor.

Suudi Arabistan yönetiminin "Hac mevsimi münasebetiyle aralarında terörle mücadele uzmanları, trafik ve sivil savunma ekiplerinin de bulunduğu 100 bin kişilik güvenlik mensubu görevlendirmesi" gibi aldığı çeşitli önlemlerin bugünkü kazayı önlemeye yeterli olmadığı anlaşılıyor.

Son 40 yılda hac mevsimi sırasında meydana gelen ölümlü kazalara bakıldığında 15 kazadan 8'inin şeytan taşlama sırasında veya gidiş-dönüş yolunda meydana gelen izdihamlar nedeniyle yaşandığı dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan yönetimi de son olarak 2006'da şeytan taşlama alanı için yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yeni projeler hayata geçirmişti. Bu çerçevede Mekke'nin Mina bölgesinde inşa edilen Cemerat Köprüsü, hacıların şeytan taşlama yürüyüşü sırasında kullanmaları için yapılmıştı. Uzunluğu 950 metre, genişliği 80 metre olan 4 katlı Cemerat Köprüsü, inşa edildiği 2006 yılından bu yana herhangi bir izdihama sahne olmamıştı.

Son 40 yılda meydana gelen ve izdihamdan kaynaklanan facialar şöyle sıralandı:

24 Eylül 2015: Mina'da meydana gelen izdiham nedeniyle son belirlemelere göre 753 kişi öldü, 887 kişi yaralandı.

12 Ocak 2006: Şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 364 kişi öldü.

1 Şubat 2004: Şeytan taşlamanın ilk günü meydana gelen izdihamda 251 kişi öldü.

11 Şubat 2003: Şeytan taşlamanın ilk günü çıkan izdihamda 6'sı kadın, 14 kişi öldü.

5 Mart 2001: Şeytan taşlama sırasında 35 kişi öldü, çok sayıda kişi ise hafif şekilde yaralandı.

9 Nisan 1998: Mina'da çıkan izdihamda 118 kişi öldü, 180 kişi yaralandı.

24 Mayıs 1994: Şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 270 kişi öldü.

2 Temmuz 1990: Mina'da tünelde çıkan izdihamda bin 426 kişi öldü.

Hac sırasında meydana gelen diğer kaza ve olaylar ise şöyle:

11 Eylül 2015: Kabe'de meydana gelen vinç kazasında 107 kişi öldü, 238 kişi yaralandı.

6 Ocak 2006: Mekke'de bir otelin yıkılması sonucu 76 kişi öldü.

15 Nisan 1997: Mina'da hacıların konakladığı çadırlarda çıkan yangında 343 kişi öldü, bin 500'ü aşkın kişi yaralandı.

10 Temmuz 1989: Mescid-i Haram'ın dışında düzenlenen iki saldırıda bir kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Daha sonra aynı yıl 21 Eylül'de saldırıları gerçekleştirmekle suçlanan 16 Kuveytli Şii yakalandı ve idam edildi.

31 Temmuz 1987: İranlı hacılar ile Suudi güvenlik görevlileri arasında çıkan olaylarda 275'i İranlı olmak üzere 400'ü aşkın hacı hayatını kaybetti.

20 Kasım 1979: Suudi yönetimine karşı silahlı kişiler Mescid-i Haram'ın içinde onlarca hacıyı rehin aldı. Yapılan baskında 153 kişi öldü, 560 kişi de yaralandı.

Aralık 1975: Mekke yakınında hacıların kaldığı bir kampta çıkan yangında 200 hacı hayatını kaybetti.

Mina'daki izdiham

SUUDİ ARABİSTAN KRALI SELMAN

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, 700'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Mina'daki izdihamın ardından, hacıların sevk ve idare planlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Kral Selman, Suudi Arabistan devlet televizyonundan canlı olarak yayınlanan konuşmasında, "Mina'da yaşanan izdihamın ardından, ilgili makamlara, sevk ve idare planlarının yeniden gözden geçirilerek, hacıların ibadetlerini en rahat ve güvenli şekilde eda edebilmeleri için gereken tüm çabanın gösterilmesi talimatı verdiğini" söyledi.

Mina'da bugün meydana gelen üzücü olay nedeniyle tüm İslam dünyasına başsağlığı dileklerini ileten Kral Selman, "Bu elim hadiseyle ilgili olarak yetkili mercilere olayı soruşturmaları ve neticelerini mümkün olan en kısa sürede bize ulaştırmaları talimatı verdik" dedi.

Kral Selman, hacıların rahat ve güvenliği adına tüm zorluk ve engelleri yok etmek için çalışacaklarını vurguladı.

Suudi Arabistan Kralı, konuşmasında ayrıca Yemen'deki operasyonlara da değindi. "Umuda Dönüş" operasyonu kapsamında görev yapan askerlerden övgüyle söz eden Kral, "Değerli vatanımızı koruyan ve onu savunmak için canını veren kardeşlerimizi unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri yetkilileri, Mina'da meydana gelen izdihamda ölenlerin sayısının 753, yaralıların da 887 kişi olduğunu bildirmişti.

Suudi Arabistan, Yemen'de Husi ilerleyişini durdurmak için düzenlenen "Umuda Dönüş" adlı operasyonunu gerçekleştiren uluslararası koalisyona öncülük ediyor