Fas'ta öğretmen adayı öğrencilerin yurt genelinde düzenledikleri gösteriler devam ediyor.

Kırka yakın merkezde yaklaşık 9 bin öğrencisi bulunan Öğretmen Enstitüleri, hükümetin yeni istihdam kanunundaki reformlarından sonra protestolara sahne oluyor. Yaklaşık 3 aydır devam eden gösteriler, gün geçtikçe ülke gündeminde daha çok yer ediniyor.

Üniversite mezunlarının sınavla alındığı enstitüyü bir yıllık formasyon eğitiminden sonra tamamlayan öğrenciler, bitirme sınavından başarıyla geçtikten sonra öğretmen olarak görevlendiriliyordu. Her öğrencisine 2 bin 400 Fas Dirhemi (240 Dolar) burs sağlayan enstitü artık yapılan gösterilerle anılıyor.

Fas Hükümeti, istihdam kanununda yaptığı değişiklikten sonra, Öğretmen Enstitüsü'nü tamamlayan öğrencilere sadece bitirme diploması alabilecek. Okul diplomasını alan öğrenciler, ihtiyaç duyuldukça eğitim bakanlığınca açılacak imtihanlarda başarılı olmaları durumunda öğretmen olarak tayin edilecek. Ayrıca yeni düzenlemelerden sonra öğrenci bursları 1200 Fas Dirhemi (120 Dolar) olarak belirlendi.

Hükümet tarafından Temmuz ayında yapılan bu değişiklikler, Eylül ayında başlayan yeni eğitim yılıyla beraber Öğretmen Enstitüsü öğrencileri tarafından protesto edilmeye başlandı. Okul boykotu ile başlayan gösteriler ailelerin de katılımıyla sokaklara taşındı. Bazı büyük şehirlerde binleri bulan göstericiler seslerini tüm ülke genelinde duyurmaya çalışıyor.

Fas güvenlik güçleri, gösterilere müdahale etmeyeceğini, sadece göstericileri korumak üzere bulunacaklarını beyan etmişti. Fakat sosyal medya üzerinden yayınlanan fotoğraf ve videolarda polisin müdahalesi sonucu bazı göstericilerin yaralandığı ve gözaltına alındıkları görülüyor.

Hükümetin istihdam kanununda yaptığı reformları geri almasını talep eden öğrenciler, protestolarını gün geçtikçe arttırıyor. Fas İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, dün düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, hükümetin yeni istihdam kanunu ile ilgili geri adım atmayacağını belirtmişti.