Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi'nden geçen Yemen tasarısıyla ilgili olarak, Güvenlik Konseyi'nin, Yemen'deki Husilere silah satışının yasaklanması tasarısını onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Steinmeier, Almanya'nın Lübeck kentinde düzenlenen G-7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde yaptığı basın açıklamasında, Yemen'de artarak devam eden olayların, İran'la süren müzakereler çerçevesinde Ortadoğu'daki son durumun ve İsrail'deki seçimler sonrası barış görüşmelerin tekrar başlayıp başlayamayacağının toplantıda ele alınacak başlıca konular olduğu söyledi.

Yemen'deki duruma değinen Steinmeier, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorunun bir parçası olan Yemen'deki Husilere silah satışının yasaklanması tasarısını dün akşam onaylamasından memnuniyet duyuyoruz" dedi. Steinmeier, Çin ve Rusya'ya tasarının kabul edilmesindeki "yapıcı tavırları" için teşekkür etti.

Almanya, Rusya, Ukrayna ve Fransa dışişleri bakanlarının, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüşmek üzere 13 Nisan'da Berlin'de bir araya geldiğini hatırlatan Steinmeier, konunun G-7 toplantısında da ele alınacağına işaret etti.

Steinmeier, İran'la devam eden nükleer müzakerelerin de toplantıda gündeme geleceğini belirterek şunları söyledi:

"İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili görüşmeler çerçevesinde doğal olarak Ortadoğu'daki son gelişmelere göz atacağız. Amerikan yönetimi ve Kongre arasındaki durumun İran'la 30 Haziran'a kadar yapılacak bir anlaşmayı etkileyip etkilemeyeceğini konuşacağız."

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de toplantıya katılan her ülkenin DAEŞ, Yemen, Ortadoğu, Suriye, Ukrayna, Libya hakkındaki görüşlerinin bu yerlerdeki krizlerin çözümü için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Almanya ve Fransa'nın, Ukrayna sorununun çözümü için çok önemli bir iş çıkardığını vurgulayan Kerry, "Onların bu konu hakkındaki liderliklerini destekledik" dedi.

Kerry, İran konusunda da "Bugün konuşacağımız birçok konu var. İki buçuk ay sonra bitecek olan İran ile müzakereleri görüşeceğiz. Dün Washington'da tasarı üzerinde uzlaşıldı. Biz Başkanın (Obama'nın) bu müzakereleri ileri götürebileceği konusunda kendimize güveniyoruz."

G-7 toplantısına katılan dışişleri bakanları, açıklamalardan sonra kaldıkları otelden ayrılarak gemiyle toplantının yapılacağı Hansa Müzesi'ne geçtiler.

700 gazetecinin akredite olduğu toplantıya, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida, Kanada Dışişleri Bakanı Robert Nicholson, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry katılıyor.

Toplantı bugün Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'ın kapanış konferansının ardından sonra erecek.