Johannesburg şehir merkezinde Mary Fitzgerald Meydanı'nda, EFF lideri Julius Malema öncülüğünde toplanan parti mensubu binlerce kişi, daha sonra Johannesburg Maden Odası, Merkez Bankası ve Johannesburg Borsası binasına yürüdü.

Ellerinde "Zuma hesap vermeli", "Ücretsiz Eğitim", "Devlet bankacılığına evet", "Yerel üretime destek", "Merkez Bankasının kamulaşmasıne evet" yazılı dövizler taşıyan gösterciler, şarkılar ve sloganlar eşliğinde yaklaşık 6 saat yürüdü.

Gösterinin bir durağı olan Johannesburg Madenler Odası önünde kalabalığa seslenen Malema, "Bugün size işçileri işten atmaya son vermeniz gerektiğini söylemeye geldik, komisyonculuğa son vermelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız, madenleri alır kendimiz çalıştırırız" ifadelerini kullandı.

Malema, 6 saatlik yürüyüş sonunda ulaştığı güzergahın son durağı Johannesburg Borsası binası önünde partililere hitaben "Yoksulluğun sancısını hissettiğimiz için burdayız" diye seslendi.

EFF lideri ile Johannesburg Borsası yetkilileri arasında, şirketlerin asgari ücret ve mali yapılandırmalar konusunda düzenlemeler getiren bir protokol imzalandı. Borsayı zor durumda bırakacak taleplerin yanıtlanmasının zaman alacağı söyleniyor.

Johannesburg'dan saatlerce yürüyerek protestoya destek verenlerden Uzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gençlere yatırım yaparsak geleceğimizi kazanırız" dedi. Bir diğer katılımcı Muhammed ise "parasız eğitimin hakları olduğunu ve bunun için burada olduklarını" söyledi.

Güney Afrika parlamentosunda üçüncü parti olarak yer alan EFF, yoksullukla mücadeleyi ve madenlerin kamulaştırılmasını partinin temel ilkeleri olarak savunmasıyla biliniyor.