AB ilerleme raporunun açıklanmasının ardından Ankara'daki AB Delegasyonu binasında basın toplantısı düzenleyen Haber, raporun AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Komisyon üyelerinin ortak kararıyla ertelendiğini belirtti.

14 Ekim'de yayımlanması öngörülen raporun ertelenme gerekçesini açıklayan Haber, "Bu sadece Türkiye ile değil, adaylık sürecinde olan bütün ülkelerle bağlantılı bir rapor. Dolayısıyla bütün bu ülkeler de sığınmacılar ve düzensiz göç konusunda en az Türkiye kadar endişeleniyor. Türkiye'nin bir yandan seçimler diğer yandan seçimlerden dolayı daha yoğunluk kazanan pek çok konuyla ilgilenirken, bunlara ilaveten bu konuyu tartışması pek mümkün değildi. Dolayısıyla iki konuyu birbirinden ayırmak üzere alınmış olan bu kararın yerinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Son derece gergin geçen bir dönemde, güvenlikle ilgili mevzular düşünüldüğünde raporun seçim sürecini etkilemeyeceğini söylemenin gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını dile getiren Haber, raporun içeriğinde bir değişiklik olmadığını ve raporla bağlantılı gecikmenin herhangi bir manipülasyon amacıyla yapılmadığını vurguladı.

Büyükelçi Haber, bir gazetecinin, raporun açıklanmasının ertelenmesi kararıyla ilgili olarak muhalefet partileriyle temasları olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, raporun seçimden önce açıklanmasıyla ilgili Türkiye'den kendilerine gelen bir talep olmadığını söyledi.

Türkiye'nin sıra dışı bir göç dalgasıyla karşılaştığını ve bununla başa çıkabilmek için gösterdiği başarıyı takdirle karşıladıklarını işaret eden Hansjörg Haber, şöyle devam etti:

"Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun önemli olacağını düşünüyoruz. Enerji ile ilgili çok olumlu gelişmeler oldu. Bu anlamda Türkiye'nin uyum sağlama seviye oldukça yüksek. Kamu idaresinde de Türkiye halihazırda oldukça güçlü bir noktada. İş sektörü ve vatandaşlara hizmet sunumunda kullanıcı odaklı bir hizmet yapısı sağlanıyor. Trans Avrupa ağları konusunda çok olumlu gelişmeler var.

Kürt meselesiyle bağlantılı çözüm sürecinin dondurulmuş olması ve güvenlik durumundaki kötüye gidiş ise hem Türkiye hem de AB'yi endişelendirmekte. Gazeteci ve medya kuruluşlarına uygulanan baskı ve sindirme çabaları ve medyanın içeriğinin engellenmesi ile ilgili sıkıntılar ve yargının bağımsızlığı ve erkler ayrılığı ilkesiyle ilgili konulara hak ettiğinden daha az önem verildiğini görüyoruz."

Türkiye'nin ilerleme kaydetmeye devam eden bir ülke olduğunu dile getiren Haber, Türk hükümetiyle çalışmaya devam ederek yeni fasılların açılması için daha iyi bir zemin hazırlamayı ve katılım sürecine katkı sağlamayı umduklarını söyledi.

Haber, vize muafiyeti süreciyle ilgili bir soru üzerine AB kriterlerinden uzaklaşmadan süreci hızlandırmak istediklerini söyledi. Haber, "Türk tarafı ile vize serbestisi sürecini hızlandıracak yol haritası üzerinde çalışıyoruz" dedi.