Modern tarihin en büyük felaketlerinden biri olan Hint okyanusu depreminden en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Açe'de halk, 10 yıl önce bugün yaşanan felakette hayatını kaybedenleri unutmadı.

Bölgede halk bugün tsunamide hayatını kaybedenlerin bulunduğu Masal Siron Mezarlığı'na akın etti.

Mezarlıkta düzenlenen anma törenine Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla ve Açe Valisi Zaini Abdullah katılırken, ölenler için dualar edildi ve mezarlar gülsuyu ile sulandı.

Anma törenleri daha sonra tsunamide yıkılmayan ender binalardan olan Büyük Cami'de devam etti. Büyük felakette ölenlerin yakınlarına plaketler verilirken, hayatını kaybeden birçok turistin yakınları da anma etkinliklerinde hazır bulundu.

Büyük Cami'de de ölenler için Kur'an-ı Kerim tilavet edilirken, büyük ekranda tsunamiden fotoğraflar gösterildi.

Törende konuşan Endonezya Cumhurbaşkanı Kalla, felaketin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, duyguların hala sıcak olduğunu belirtti. "Bugün, 2004 yılında meydan gelen tsunami felaketinin 10. yıldönümünde ölen kardeşlerimizi anıyoruz" diyen Kalla, "Bu süreçte Açe'nin tekrar ayağa kalkmasında bizlere yardımcı olan dost ülkeleri asla unutmayacağız. Onlara sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.

15 YAŞINDAKİ FELAKETZEDENİN ACI HİKAYESİ

Endonezya'da bu sene anma törenlerinin sembol ismi, felaketin mağdurlarından 15 yaşındaki Fanisa Rizkia oldu. Tsunami yaşandığında 5 yaşında olan Fanisa, 10 yıl içinde başından geçen hikayesiyle etkinlilerde basının ilgi odağı haline geldi.

Ulusal basındaki haberlerde, Fanisa, 10 yıl önce tsunami sonrası yaşlı bir kadın tarafından sahiplenilerek Medan şehrine getirilirken, kendisini bulan yaşlı kadının da ölmesiyle insan kaçakçıları tarafından Malezya'ya götürülüş hikâyesini anlattı.

Tsunami olduğunda beş yaşında olduğunu söyleyen Fanisa, hiçbirşey hatırlamadığını ve tüm ailesini büyük felakette kaybettiğini belirtti.

Fanisa daha sonra Medan şehrine geldiğini ve kendisini sahiplenen yaşlı kadının öldüğünü belirterek, "Daha sonra yolda tanıştığım biri beni Malezya'da güzel işler var diyerek Malezya'ya götürdü. Ama işin aslı öyle değilmiş. Orada çocuk bakıcılığı yaptım, internet kafelerde çalıştım. Açe'ye geri döndüğüm için çok mutluyum" dedi.

Açe Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından Malezya'dan Endonezya'ya geri getirilen Fanisa, devlet güvencesi altına alındı.

Anma töreninde tsunami sonrası Endonezya'ya yardımda bulunan Türkiye dâhil birçok ülkenin bayrakları duvarlara asılırken, Açeli çocuklar, yardım eden ülkelerin bayraklarını sahnede sallayarak teşekkürlerini iletti.

Endonezya'nın Sumatra adasının batısında Hint Okyanusu açıklarında 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem, 8-10 dakika sürmüş, ardından oluşan tsunami dalgalarının boyu 30 metreyi bulmuştu. Felakette, bölgede yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.