Fransa Cumhurbaşkanı Fançois Hollande, AB'nin Yunanistan'a mali krizin aşılmasına yönelik yaptığı mali yardımların arzu edilen sonucu vermesi için ülkenin borcunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Atina'yı ziyaret eden Hollande, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan'daki mali krize değindi.

Yunan halkının 20 Eylül'deki genel seçimlerde krizin aşılmasına yönelik sorumlu bir tercih yaptığını ifade eden Hollande, "AB de Yunan hükümeti ile 86 milyar Euroluk kalkınma programı imzalayarak dayanışmayı tercih etti. Ancak bu dayanışma daha da güçlendirilmeli ve borç yeniden düzenlenmeli. Borç konusunda ilerleme olması ihtiyaç. Bu, tarafların vardığı ortak anlaşmanın parçası. Bundan sonraki adım borçla ilgili görüşmelerin başlatılması olacak" dedi.

Hollande, Yunanistan ile AB arasında uzlaşma sağlanması için kendisinin çaba gösterdiğini, bundan sonra da yarımcı olmaya devam edeceğini belirterek, Atina ziyaretinin bir destek ve dostluk ziyareti olduğunu söyledi.

Yunan halkının bu konuda ortaya koyduğu özverilerin bilincinde olduğunu ifade eden Hollande, "Yunan halkının özverilerini ve yapılan reformları biliyoruz. Ancak, tüm bunlar sadece kamu bütçesini düzeltilmesine yönelik olmamalı. Aynı zamanda kalkınmaya ve refaha yönelmeli. Sizleri temin ederim ki, Fransa bu konuda yanınızda olacaktır" dedi.

Sığınmacı meselesine değinen Hollande, bu konuyu bildiğini belirterek, AB'nin bu konuda Yunanistan'ı destekleyerek Avrupa'ya yardımcı olacağını kaydetti.

Sığınmacı sorununa siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Hollande, "4 milyondan fazla insan Suriye'yi terk etti ve Avrupa'ya geliyor. Çözüm siyasi olmalı. Bunun yanı sıra DAEŞ terörü ile de mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ise Yunanistan'da mali krizle mücadelede uygulanan kemer sıkma politikalarının beklenen sonucu getirmediğini, aksine ülkede insani krize yol açtığını belirterek, bu konuda borcun yeniden yapılandırılmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yunan halkının ezici çoğunluğunun son yapılan milletvekili seçimlerinde sonuçlarının neler olacağını bilerek AB'de ve Euro Kuşağı'nda kalmayı tercih ettiğini ifade eden Pavlopulos, "Biz yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Ancak ortaklarımız da özellikle kamu borcunun sürdürebilir olması için yapması gerekenleri yapmalı. Borç, bugün sürdürebilir değil. Bu borç, AB ve İstikrar Mekanizması kuralları çerçevesinde yeniden yapılandırılarak sürdürebilir hale getirilmeli" diye konuştu.

Pavlopulos, sığınmacı sorunuyla ilgili olarak ise Ortadoğu'da savaşlar devam ettiği sürece bu sorunun sona ermesinin mümkün olmayacağını vurgulayarak, AB'nin, istikrarlı bir Avrupa politikası uygulayarak bölgedeki ve özellikle Suriye'deki savaşın durdurulmasına katkı sağlamasını istedi.