Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Avrupa'da göz altına alınan göçmenlerinin sayısındaki artışın endişe verici olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin 32. oturumunda konuşan Hüseyin, Yunanistan ve İtalya'da sığınmacıların kayıt altına alındığı merkezlerin (hotspot) gözaltı merkezleri haline geldiğini anımsatarak, "Avrupa'da gözaltına alınan göçmen sayısında endişe verici bir artış var." dedi.

Refakatsiz çocukların bile dikenli tellerle çevrili gözaltı merkezlerinde tutulduğuna dikkati çeken Hüseyin, Avrupa genelindeki göçmen karşıtı söylemlerin ise endişe verici olduğunu ve bu söylemlerin ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve hatta şiddete neden olduğunu ifade etti.

Hüseyin, geçen yıl eylül ayında Avrupa Birliği ülkelerinin Yunanistan ve İtalya'dan 160 bin sığınmacıyı yeniden yerleştirme taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, "160 bin sığınmacının yüzde birinden daha azı yeniden yerleştirildi." ifadesini kullandı.

İnsan hakları konularının görüşüldüğü temel BM organı olan Konsey'in 47 üyesi bulunuyor. Türkiye, Konsey'de gözlemci ülke statüsünde yer alıyor.