Yu Şüe, Tao Li, Yan Mei, Tian Şüe ve Lucy Şi'nin, kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanan ürünlerle ilgili ticari sırları çalma, dolandırıcılık yapma ve para aklama suçlarından yargılanacakları belirtildi.

ABD Başsavcılık Dairesi, İngiliz ilaç firması GSK'da çalışan bilim adamı Yu'nun gizli bilgileri elektronik posta ile gönderdiğini ve diğer sanıklarla, çaldıkları bilgileri satmak için Çin'deki 3 ayrı firmayla görüştüğünü kaydetti.

İddianamede, Yu'nun, geliştirilmesinde doğrudan görev almadığı 10'dan fazla ürünü çaldığı da ifade edildi. Firmanın eski çalışanlarından Lucy Şi'nin de gizli bilgileri elektronik posta ile firma dışına çıkardığı iddia edildi.

Savcılık yetkilileri, dünyanın en iyi protein biyokimyagerleri arasında gösterilen 45 yaşındaki Yu'nun kanser ilaçları geliştiren bir bilim insanı olduğu ifade etti.

Yu'nun avukatı Peter Zeidenberg, müvekkilinin suçlamaları reddettiğini ve gün sonunda aklanacağına inandığını söyledi.

Diğer sanıkların avukatlarının da suçlamaları kabul etmediği bildirildi.

Söz konusu kanser ilaçlarının eczacılık şirketlerine 1 milyar dolardan fazla rakama mal olduğu ve ticari açıdan başarılı bir ürün olmadan önce geliştirilmesinin uzun yıllar aldığı kaydedildi.