Birleşik Krallık genelinde etkili olan güneşli ve sıcak hava dolayısıyla, ülkede son 9 yılın en sıcak günü yaşanıyor.

Meteoroloji Kurumu, sıcak havanın ülkenin özellikle güneyinde etkili olduğunu belirterek, İngiltere'nin başkenti Londra'da sıcaklığın 34,5 dereceye ulaştığını ve bugünün 2006 yılından bu yana Birleşik Krallık genelinde yaşanan en sıcak gün olduğunu bildirdi.

Kurumdan yapılan açıklamada, İngiltere'nin tüm bölgelerinde "3. derece sıcaklık dalgası" ilan edildiği aktarılarak, özellikle yaşlı, çocuk ve hastalara bol sıvı tüketmeleri, zorunlu kalmadıkça öğle saatlerinde dışarıya çıkmamaları uyarısında bulunuldu.

Özellikle, başkentteki beklenmedik sıcak sebebiyle Londralılar, öğle tatillerinde güneşten faydalanmak üzere park ve Thames Nehri kıyısına gitmeyi tercih ediyor.

Parktaki vatandaşlardan 27 yaşındaki Rishika, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinin Londra'nın ünlü St. James's Parkı'na yakınlığını fırsat bilerek öğle yemeğini parkta yediğini söyledi.

Rishika, "Umarım güneş parlamaya devam eder ve hafta sonu sıcak havanın tadını daha fazla çıkarabiliriz. Birazdan ofise döneceğim için üzgünüm" dedi.

Öğle tatilini St. James's Parkı'ndaki bir ağacın gölgesinde geçirmeyi tercih eden 35 yaşındaki Lawrence da iş arkadaşlarıyla öğle yemeğini parkta yediklerini söyleyerek, "Bu yıl bahar yeteri kadar sıcak geçmemişti. Bir anda sıcağın gelmesiyle hava çok bunaltıcı oldu ama her zaman böyle hava olmadığından dolayı şikayetçi değilim. Bugünü dışarıda geçirebilmek harika, tüm ekip harika vakit geçiriyor" diye konuştu.

Bu arada sıcak hava nedeniyle, Birleşik Krallık genelinde bazı demiryolu seferlerinde aksamalar yaşanıyor. Yolculara, seyahat etmeden önce demiryolu şirketleriyle irtibata geçmeleri ile yanlarında güneş kremi ve su taşımaları tavsiye ediliyor.

Öte yandan dün, ülkenin Suffolk bölgesinde serinlemek için su depolama havuzuna giren bir erkeğin boğulduğu bildirilerek, sıcak hava dolayısıyla yüzmek isteyen kişilerin dikkatli olmaları gerektiği kaydedildi.

Meteoroloji Kurumu, sıcak havanın İngiltere ve Galler'de hafta boyunca etkili olmaya devam edeceğini belirtirken, ülkenin kuzeyindeki İskoçya genelinde ise sağanak ve gök gürültülü şiddetli yağışlar ile dolu beklendiğini bildirdi.

Birleşik Krallık'taki en sıcak gün, 2003 yılında Londra'ya komşu Kent bölgesinde havanın 38,5 dereceye ulaşmasıyla yaşanmıştı.