Örgütün "Mutlak Cezasızlık - Irak'ta Milis Kuralları" başlığı ile yayımladığı raporunda, son aylarda Irak genelindeki Şii militanların özellikle Sünni sivil erkekleri kaçırarak öldürüldüğü, bu militanların genellikle silahlı ve Irak hükümeti tarafından desteklenen kişiler olduğu belirtildi. Raporda, militanların işledikleri savaş suçlarından dolayı tamamen cezasız kaldıkları kaydedildi.

Militanların hükümet güçleriyle işbirliği içinde operasyon yürüttüklerinin öne sürüldüğü raporda, "Bu nedenle Af Örgütü, Irak hükümetini bu militanlar tarafından işlenen savaş suçları da dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmaktadır" denildi.

Raporun detaylarına ilişkin açıklama yapan örgütün üst düzey kriz danışmanı Donatella Rovera, "Kimliği saptanamayan çok sayıda ceset, ülke genelinde elleri kelepçeli halde başlarında vurulmuş halde bulundu. Bu kasıtlı, idam tarzı öldürmeye işaret ediyor. Irak hükümeti, militanların rutin olarak böylesine tiksindirici insan hakları ihlallerine izin vererek, savaş suçlarını destekliyor ve ülkeyi paramparça eden tehlikeli bir mezhepçi şiddet döngüsüne doğru itiyor. Irak hükümetinin milis kuvvetlerinin kurallarına verdiği destek derhal son bulmalı" dedi.

"IŞİD SALDIRILARINA MİSİLLEME"

Raporda, ayrıca terör örgütü IŞİD'in Irak'ta yayılmasına dikkat çekilirken, militanların haziran ayından beri güçlendiği vurgulandı ve Şii militanların işledikleri cinayetlerin IŞİD'in saldırılarına yönelik bir nevi misilleme olduğunun düşünüldüğü kaydedildi. Rovera, bu konuya ilişin ise şunları söyledi:

"Sayıları on binleri bulan milis kuvvetlerin üyeleri askeri üniforma giyiyor ve herhangi bir yasal çerçeve dışında, herhangi bir resmi gözetim altında olmadan operasyon yürütüyor. Militanları işledikleri savaş suçlarından ve diğer iğrenç insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmakta başarısız olan Iraklı makamlar, bu militanları Sünnilere karşı saldırıya geçmeleri konusunda etkili olarak başıboş bırakıyor. Irak'ın yeni Başbakanı Haydar el-İbadi militanların dizginlenmesi için şimdi harekete geçmeli ve hukukun egemenliğini sağlamalı. Şii militanlar terörle mücadele kılığında, mezhepçi temelli olarak Sünni sivilleri zalimce hedef alıyor, IŞİD'in yükselmesi ve örgütün iğrenç suçları sebebiyle açıkça Sünnileri cezalandırıyor."

Militanlar tarafından kaçırılan ve öldürülen bazı tutsakların akrabalarının görüşlerine raporunda yer veren Af Örgütü, son aylarda Şii militanlar tarafından alıkonanların ne gibi durumlarla karşılaştığının belirsizliğini koruduğunun altı çizdi. Raporda, bazı tutsakların serbest bırakılmaları için aileleri tarafından 80 bin dolara kadar çıkan fidye ödenmesine rağmen öldürüldüğü öne sürüldü.