ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta, 34 senatörün desteğini garantiye alarak, anlaşmaya karşı çıkabilecek herhangi bir tasarının Kongre'den 3'te 2 çoğunlukla geçmesinin önünü kapatmış ve veto hakkını korumayı başarmıştı.

Kongre'nin yaz tatilinden döndüğü bu ilk gün, İran anlaşmasına destek sayısının 41 senatöre çıkması, Obama yönetiminin elini daha da rahatlattı. Bu noktada, Obama yönetimi, anlaşmaya karşı çıkan bir tasarının Senato genel kurulundan geçmesinin dahi engellenebilmesi fırsatını edindi.

SENATO'DA 60 OY UYGULAMASI

Kongre'nin İran anlaşmasını değerlendirmek için 17 Eylül'e kadar süresi bulunuyor ve Senato'nun konunun genel kurulda tartışmaya açılmasına dair ilk oylamasını en erken perşembe günü yapması bekleniyor.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, geçen ay böylesine önemli bir konunun oylanmaya geçilmeden önce mutlaka tartışılması gerektiğini belirtmişti. Ancak, böyle bir durumda, genel kuruldaki tartışmanın sonlandırılıp nihai oylamaya geçilebilmesi için 100 sandalyeli Senato'da en az 60 senatörün onayının alınması gerekiyor.

Şimdi, İran anlaşmasına destek veren bu 41 senatörün, genel kuruldaki tartışmaları uzatıp nihai oylamaya geçilmesini önlemesi veya ret oyu kullanması ihtimali ortaya çıktığından, McConnell'ın herhangi karşı tasarıyı tartışmaya mı açacağı yoksa doğrudan oylamaya mı geçeceği merak ediliyor.

Senato Azınlık Lideri Harry Reid, "Demokratlar zaten, tasarının oylanmasını engellemeye dönük fırsatı kullanma konusunda mutabıktı. McConnell'a, tasarıyı doğrudan oylamaya sunması teklifinde bulunmuştum. Ama tabi ki kendisinin de birçok kereler belirttiği gibi, Senato'ya gelen önemli her şey için 60 oy gerekiyor. Dolayısıyla, bu tasarı için de 60 oy olması lazım. Yakın tarihte bu derecede önemli hiçbir konu, bu oranda oy almadan Senato'nun değerlendirilmesine getirilmedi. Bu konu, bir liderin genel kurulu yönetmesiyle ilgili değil, on yıllara dayanan örneklerle ilgili" diye konuştu.

"SENATÖRLERİN GEREKLİ HER TÜRLÜ ADIMI ATMASINI BEKLİYORUZ"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da 41 senatörün İran anlaşmasını desteklemesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, bu isimlerin karşı tasarının oylanmasını önlemesini de beklediklerini söyledi.
Earnest, "İran anlaşmasına arka çıkan senatörlerin, Kongre'nin bu anlaşmanın altını kazımasını önlemek için gerekli tüm adımları atmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Ancak, şu ana kadar bu senatörler, karşı tasarının oylanmasının da önüne geçmeye yönelik adım atıp atmayacakları konusunda bir açıklama yapmadı.