Sığınmacıların geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasında varılan mutabakat, İspanya meclisinde tartışıldı.

Geçen yıl 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerin ardından hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememesi ve şimdiye kadar yürütülen müzakerelerden de bir sonuç çıkmamasından dolayı siyasi belirsizliğin hakim olduğu İspanya'da sığınmacı krizinin yönetimi konusunda da ortak bir görüşe varılamadı.

Yeni bir hükümet kurulamadığı için halen görevini sürdüren ve Brüksel'deki toplantıda Türkiye-AB mutabakatına İspanya adına onay veren mevcut Başbakan Mariano Rajoy, sığınmacı krizindeki tutumundan dolayı sol görüşlü siyasi partilerden sert eleştiri aldı.

Mecliste yapılan ve 5 saate yakın süren oturumda sol partilerin liderlerinin, hükümetin sığınmacı politikası ve Türkiye karşıtı söylemleri dikkati çekti.

İspanya'daki en büyük siyasi parti olan Halk Partisi'nin (PP) Meclis Grup Sözcüsü Rafael Hernando "İnebahtı Savaşı'ndan sonra burada kimse Türkiye hakkında bu kadar kötü konuşmamıştı." ifadesini kullandı.

İspanya Başbakanı Rajoy da meclisteki konuşmasında Türkiye'ye yönelik yapılan eleştirileri haksız bularak, "Türkiye güvenli bir ülke. Türkiye, Suriyelilerin geçici olarak korunmasını ve ülkelerine geri gönderilmemelerini garanti ediyor. Türkiye büyük bir çaba gösteriyor. Orada 2,5 milyon Suriyeli var. Onlara yardım etmeliyiz." dedi.