Başbakan Mariano Rajoy, meclisteki siyasi partiler arasında "yeterli uzlaşma sağlanamadığı" gerekçesiyle yasa tasarısının geri çekildiğini duyurdu.

Rajoy, mevcut yasaya ilişkin halihazırda yapmak istedikleri tek değişikliğin 18 yaşından küçüklerin kürtajdan önce ailelerinden izin almalarının sağlanması olduğunu söyledi. Rajoy, yıl sonuna doğru "Aile Koruma Planı" adı altında bir uygulama başlatacaklarını da açıkladı.

Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan yasa tasarısı, 20 Aralık'ta Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek meclise gönderilmişti. 2010 yılında sosyalist hükümet tarafından çıkarılan yasaya değişiklik getiren tasarı, muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşlarından gelen sert tepkilerden dolayı henüz meclis genel kurulunda tartışmaya açılamamıştı.
      
İspanya'da hala yürürlükte olan yasaya göre herhangi bir kısıtlama olmaksızın 14. haftaya kadar, sağlık sorunlarında ise doktor onayıyla 22. haftaya kadar kürtaj yapılabiliyor. Yasa, 16 yaşından itibaren genç kızlara ailelerinden izin almadan kürtaj olma hakkı da tanıyor. Geri çekilen tasarısı ise sadece tecavüz ve ciddi sağlık sorunlarında kürtaja izin veriyordu.

İspanya'da 2015 başında yerel seçimler, sonunda da genel seçimler yapılacak.