Filistinli balıkçılar, İsrail'in Gazze sahilinde avlanan balıkçılara yönelik saldırılarını protesto etti.

Filistin Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş yaptığı açıklamada, İsrail hücumbotlarının Gazze sahilinde avlanan Filistinlilere devamlı ateş açtığını, geçen hafta düzenlenen bir saldırıda balıkçı Tevfik Ebu Riyale'nin hayatını kaybettiğini belirtti.

İsrail'in son dönemde 50'den fazla balıkçıyı gözaltına alıp serbest bıraktığını aktaran Ayaş, yaklaşık 1 ay önce gözaltına alınan 3 kişinin ise "tekne onarımında kullanılan fiberglas madde bulundurdukları" iddiasıyla halen tutuklu olduğunu, İsrail'in saldırılarında 5 teknenin battığını, 20'den fazla tekneye ve tüm ekipmanlarına da askerlerce el konulduğunu kaydetti.

Filistin Hükümetini, balıkçılara yapılan saldırıların durdurulması ve avlanma mesafesinin arttırılması için İsrail'e baskı yapmaya davet eden Ayaş, "İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmalardaki gözlemci" olması nedeniyle Mısır hükümetini de İsrail'e yapılan anlaşmalara riayet etmesi konusunda baskı uygulamaya çağırdı.

Filistin İşçi Sendikaları Birliği temsilcisi Cemal Cerad ise Filistinli balıkçıların saldırılar ve gözaltılar sebebiyle zor bir yaşam sürdüğünü, İsrail'in teknelerin yapımı için gerekli malzemelerin Gazze'ye geçişine izin vermemesinin de sorunlarını artırdığını anlattı.

GAZZE SINIRINDA 2 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki telleri geçmeye çalıştıkları iddiasıyla 2 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin doğusunda, sınırın yakınına konuşlanan İsrail askerleri, tellere yaklaşarak kendi taraflarına yöneldikleri gerekçesiyle Filistinli 2 genci gözaltına aldı.

İsrail ordusundan olaya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Filistin insan hakları örgütleri, İsrail askerlerinin son iki hafta içinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e geçmeye çalıştıkları gerekçesiyle Gazze sınırında 10 Filistinliyi gözaltına aldığını açıklamıştı.

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde mevcut ekonomik sıkıntıdan dolayı birçok genç, iş bulma umuduyla İsrail tarafına geçmeye çalışıyor. Gazze sınırı boyunca 300 metre mesafedeki alanı "Tampon bölge" olarak kabul eden İsrail, bu alana giren Filistinlilere doğrudan ateş açıyor ya da gözaltına alıyor.