İsveç hükümetinin bugün aldığı karar doğrultusunda "Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıması üzerine Filistin Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç'in siyasi ve hukuki olarak Filistin'i tanımasını övgü ve memnuniyetle karşıladı. Bu karar, Arap toplumları ve Filistin halkıyla ikili ilişkilerin seyrinde dost İsveç'in kaydettiği tarihi ve ileri tutumunu ortaya koydu. Filistin'i tanıma kararı İsveç'in uluslararası meşru kararlar ve uluslararası hukuka bağlılık, yüce ahlak ve prensiplerle uyumunu gösteriyor" denildi.

İsveç'in Filistin ve İsrail arasında barış müzakereleri ve iki devletli çözüme olan istediğini bu "tanıma" kararıyla pekiştirdiği ifade edilen açıklamada, "Abbas'ın İsveç'i, kralı, hükümeti ve halkıyla sergilediği bu cesur tavırdan dolayı selamladığı" kaydedildi.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da İsveç'in Filistin'i tanıma kararı "tarihi ve önemli bir adım" şeklinde nitelendi.

Açıklamada, "İsveç Dışişleri Bakanı'nın ülkesinin Filistin'i tanıdığı yönündeki demeci, İsveç'in Avrupa Birliği'nde bu yönde adım atan ilk ülke olması itibarıyla tarihi ve önemli bir karardır. Bunun yanı sıra Filistin halkına kendi kaderini çizmesi ve bağımsız bir devlet kurması konusunda duyduğu saygıyı gösteren bir adımdır" denildi.

ARAP PARLAMENTOSU

Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed Bin Muhammed el-Cervan ise tüm Avrupa ülkelerinin İsveç'i örnek alması gerektiğini vurgulayarak, kararı da "Filistin halkına kaderini tayin hakkı tanıma yönünde alınmış önemli bir karar" olarak değerlendirdi.

Cervan tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadalere yer verildi:

"Diğer Avrupa ülkelerinin bu kararın ardından Filistin'i tanıma kararı almasını ümit ediyoruz. Bu tanıma kararlar zincirinin başlangıç halkasını oluşturmaktadır. İşgali sonlandırmak ve bağımsız bir Filistin devleti kurulması noktasında biz de Filistin halkını destekliyoruz. Filistin halkının, meşru hakkını savunabilmesi için tüm özgür halklar, İsveç'i örnek almalı."

İsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom bugün Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını açıklamıştı.