İtalya'nın Cenova kentinde yıllardır tüketicilerin bilgisi dışında kokainli çay satışı yapıldığı ortaya çıktı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre skandal 37 yaşındaki bir adamın tahlil sonuçlarıyla ortaya çıktı. Cenova'da kamyon şoförlüğü yapan 37 yaşındaki Roberto isimli adamın rutin sağlık tahlillerinde kokain maddesine rastlandı.

10 yıldır kamyon şoförlüğü yapan ve sicili temiz olan Roberto'nun, kokain kullanmadığını ancak tahlilden önce "Peru çayı" içtiğini söylemesi üzerine doktor, bu çaydan kendisi de içerek tahlil yaptı. Doktor kendi tahlilinde de uyuşturucu maddeye rastlaması üzerine gıda güvenlik birimi Nas'a haber verdi.

Polisler, Roberto'nun çayı satın aldığını söylediği etnik ürünler satan mağazadan ürün örneği alarak inceleme başlattı. İncelemelerde, Güney Amerika'dan ithal edilen "delisse alla coca" çayında, kokainin etken maddesi "kokain hidroklorür" bulunduğu tespit edildi. Söz konusu mağazanın ürünü Milano'daki Perulu bir satıcıdn aldığı öğrenildi ve Milano'daki satıcı hakkında soruşturma açıldı. Öte yandan ürünün sınır kontrollerinden nasıl geçirildiğiyle ilgili de bir inceleme başlatıldı.

"Delisse alla coca" gibi kokain bazlı çayların Güney Amerika'da özellikle And dağları bölgesinde yüksek rakımın yol açtığı rahatsızlıklara karşı kullanılıyor. Ancak Nas, "Delisse alla coca" çayını "tehlikeli gıda maddesi" ilan etti. Ürünün İtalya'nın diğer bölgelerinde de satılıp satılmadığı araştırılırken, tüm AB ülkelerine ürünün satışını durdurmak yönünde alarm verilmesi bekleniyor.