AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, 3 yıllık yeni bir kurtarma paketine başvuran Yunanistan'ın dün gece sunduğu reform teklifiyle ilgili ön değerlendirmeyi bugün tamamlayacaklarını söyledi.

Schinas, basın toplantısında Atina'nın teklifini incelemeye başladıklarını belirterek, "AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın teklifiyle ilgili görüşünü bugün Euro Bölgesi maliye bakanlarına bildirecek" dedi.

Malta Başbakanı Joseph Muscat da Twitter'dan Yunanistan'ın teklifiyle ilgili "İlk bakışta müzakereler için temel oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger ise Euro Bölgesi maliye bakanlarının yarınki toplantısının her ihtimale açık olduğunu kaydetti.

AB kaynakları Yunanistan'ın reform teklifinin kısmen iyimserlik yaratsa da çetin müzakerelere konu olmasını bekliyor.

Yunanistan'da 5 Temmuz Pazar günü yapılan referandumda kreditörlerin şartlarına "hayır" sonucunun çıkmasının ardından 7 Temmuz'da Brüksel'de olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri Atina'ya yeni kurtarma paketi için 12 Temmuz'a kadar süre tanımıştı.

AB Komisyonu, ECB ve IMF'den oluşan Troyka kurumlarının Yunanistan'ın reform teklifiyle ilgili bugün sunacakları öngörüşün ardından Euro Bölgesi maliye bakanları yarın Brüksel'de toplanarak Atina'nın taahhüt ettiği kemer sıkma önlemlerini görüşecek ve 12 Temmuz Pazar günü toplanacak AB zirvesinde nihai karar verilecek.