İspanyol hükümeti, Katalonya özerk yönetim parlamentosunda geçtiğimiz hafta kabul edilen ve referandumun yerel yasal ile gerçekleşmesine hak tanıyan yasa sonrası Katalonya başkanı Artur Mas'ın atacağı adımı beklerken, Katalan yerel yönetimler referanduma destek veren kararlar alarak, merkezi hükümete baskı yapmaya çalışıyor.

Aralarında Barcelona ve Lleida gibi büyük belediyelerin de olduğu çok sayıda Katalan belediyesi, referandumun yasal olarak yapılması için çağrılar yaptı.

Barcelona Belediyesi, bunun için belediye meclisinde oylama bile yaparken, 12'ye karşı 21 oyla kabul edilen karar metninde 9 Kasım'da öngörülen referanduma destek veren ifadeler kullanıldı.

Katalonya'daki Bağımsızlıkçı Belediyeler Derneği (AMI) de, 700'den fazla belediyenin referanduma destek içerikli kararlar alacağını duyurdu.

Katalonya'nın bağımsızlığını savunan sivil toplum örgütleri de İspanyol hükümetinin referandumu yasal olarak engelleme ihtimaline karşı, her koşulda 9 Kasım'da bir referandum yapmak için şimdiden çalışmalara başladı.

İspanyol hükümeti, anayasa mahkemesi aracılığıyla referandumu geçersiz kılsa bile, halk oylaması yapılması için tüm belediyelerde sandık kurulması ve sembolik değer kazanacak referandumun gerçekleştirilmesi isteniyor. Katalonya genelinde 3 bin kadar oy kullanma merkezi ve 8 bin kadar oy sandık konulması planlanırken, STK'lar 18 bin 600 gönüllünün olduğunu duyurdu. Katalan hükümetinin de referandum kampanyasının hazır olduğu belirtildi.

ANKETLER BAĞIMSIZLIK YANLILARINI ÖNDE GÖSTERİYOR

Öte yandan Katalan radyosu RAC1'in yayımladığı bir anket sonucuna göre, Katalanların yüzde 59'unun AB içinde kalan bağımsız bir devletten yana oldukları, yüzde 32'sinin ise ayrılmaya karşı olduğu bildirildi. Ayrıca Katalanların yüzde 88'inin olası bir referandumdan çıkacak sonucu kabulleneceği açıklandı.

Ankete katılan Katalanların yüzde 74'ü, kimin ne istediğini görmek için referandumun iyi bir yol olduğunu düşünürken, yüzde 73 İspanyol devletinin Katalonya'ya kötü davrandığını, yüzde 77 de Katalanların yaşamlarıyla ilgili konularda özerk yönetimin daha çok güce sahip olması gerektiğini savundu.

Mevcut durumda herkes Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'ın geçen hafta kabul edilen yerel yasayı imzalayarak, 9 Kasım'da referandum yapılmasını ilan etmesini beklerken, İspanyol hükümeti bu olasılıkta hemen Anayasa Mahkemesi'ne itirazını yapacağını günler öncesinden açıklamıştı.