Bağımsızlık yanlısı "Katalonya Ulusal Asamblesi" (ANC) ve "OmniumCultural" adlı sivil toplum kuruluşlarının liderleri JordiSanchez ve JordiCuixart, Katalan halkını güvenlik güçlerine karşı ayaklandırdıkları iddiasıyla dün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sanchez ve Cuixart'ın tutuklanması, dün geceden itibaren tüm bölge genelinde protestolara neden oldu. Barselona, Girona, Tarragona gibi Katalonya'daki birçok kentte küçük gruplar halinde meydanlarda ve valilik veya özerk yönetim binaları önlerinde toplanan bağımsızlık yanlıları, yanlılarında getirdikleri tencere ve tavalara vurup tepkilerini göstermeye çalıştı.
Bağımsızlık yanlısı ANC ve OmniumCultural, başkanlarının cezaevine konulmasını protesto etmek için tüm iş merkezlerinde yerel saat ile 12.00'da kısa süreliğine iş bırakma eylemi yapılması çağrısında bulundu. Halkı "barışçıl ve sivil bir şekilde gösteri yapmaya" çağıran ayrılıkçı sivil toplum örgütleri, Barselona kent merkezinde saat 20.00'da toplanma ve mum yakma eylemi yapılacağını duyurdu.

Katalonya'daki üniversitelerde de "Demokrasiye saldırılara yeter: Siyasi mahkumlar serbest bırakılsın" başlığı altında bir gösteri yapılacağı bildirildi.

"KATALONYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI EN İYİ ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkan Yardımcısı OriolJunqueras de, Katalan radyosuna yaptığı açıklamada, "Katalonya vatandaşlarının verdiği yetkiyi yerine getirmek için birliği koruyarak Katalonya'nın bağımsızlığını en iyi şekilde hayata geçireceğiz. Katalanlar, geçtiğimiz 1 Ekim'de Katalonya'nın bağımsızlığını ilan ettiler." şeklinde konuştu.

İspanya'da ve Katalonya özerk yönetiminde muhalefette olan bağımsızlık karşıtı Sosyalist İşçi Partisi ve Podemos partileri de Sanchez ve Cuixart'ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

"BU ÜLKEDE YASALARA UYMAYAN KARŞILIĞINI ÖDER"

Öte yandan İspanya'da iktidardaki Halk Partisinin Genel Koordinatörü FernandoMartinezMaillo ise "İspanya'da siyasi mahkum yok. Bu ülkede yasalara uymayan karşılığını öder. Her şey ortada. Devletin kurumları normal bir şekilde çalışıyor." açıklamasında bulundu.