Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da hükümetin mülteci karşıtı politikaları protesto edildi.

Başkentin Nytorv Meydanı'nda toplanan 5 bini aşkın kişi Danimarka hükümetinin mültecilere verilen haklara getirdiği kısıtlamaları protesto etti. Ellerinde "Mülteciler de insan" ve "Suriye'deki çocukları kurtarın" yazılı dövizler taşıyan göstericiler hükümet ve destekçisi Danimarka Halk Partisi aleyhinde sloganlar attı.

Radikal Sol Parti'den eski Kültür Bakanı Marianne Jelved, Birlik Listesi Partisi (Enhedslisten) lideri Johanne Schmidt-Nielsen ve Sosyalist Halk Partisi milletvekili Jacob Mark dahil çok sayıda siyasi ile oyuncu Flemming Jensen, sanatçılar Arne Würgler, Niels Sömand ve Mariama Gulddager'in de aralarında bulunduğu birçok ünlü isim eyleme destek verdi.

Eylemde, kendileri de mülteci olan Suriyeli sanatçılar İsmail ile Riad'ın söylediği Kürtçe ve Arapça şarkılara çoğunluğu Danimarkalı olan göstericiler halayla eşlik etti. Danimarkalı sanatçılar Würgler ve Sömand'ın kalabalığa hitaben söylediği "Bizim ülkemiz dünya ve dilimiz aşk" sözleri uzun süre alkışlandı. Kalabalık ikilinin şarkılarını el ele tutuşarak dinledi.

Enhedslisten (Birlik Listesi) lideri Nielsen, ''Daha bugün hükümet mültecilere yapılan yardımı yarı yarıya indirdi. Bu fakirlik anlamına geliyor ve uzun vadede fakirlikten doğacak olan sıkıntılar devlete daha pahalıya mal olacak. Ben de isterdim Danimarka'da tek bir mültecinin dahi olmamasını. Ben de isterdim bütün dünyada barış olmasını ve herkesin kendi ülkesinde barış içinde yaşamasını. Ancak dünyanın bir çok yerinde savaş var ve biz üzerimize düşeni yapmalıyız" diye konuştu.

Nielsen, ''Hükümet Suriyeli mültecilerin bölge ülkelerinde ağırlanmasını istiyor. Zaten bölge ülkeleri çok sıkıntılı ve milyonlarca mülteci kabul ettiler. Hükümet böyle bir şey istiyorsa öncelikle dış yardımı kısıtlamak yerine yükseltmeli" ifadelerini kullandı.

Çocuklara Yardım Derneği RedBarnet Genel Sekreteri Jonas Keiding Lindholm ise, ''Mülteciler de insan şiarıyla toplandık ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Unutmayın ki mültecilerin çocukları da insan. Hem Suriye'dekiler hem de Suriye dışındaki çocuklar zor şartlarda yaşıyorlar. Biz çocukların güvende, onurlu, sağlıklı ve gerekli eğitimi alabileceği şartların oluşması için mücadele ediyoruz. Hükümetimiz mültecilere yardımı yarı yarıya kısıtladı. İnanın bunu yapmasalardı bile mülteciler lüks içinde yaşamayacaklardı, fakat şimdi gerçekten durum kritik bir hal aldı'' dedi.

Liberal Venstre Partisi hükümeti, bugün üçüncüsü yapılan oturumda mültecilere yardımın yarı yarıya indirilmesi kararını aldı. Yapılan kısıtlamalarla mültecilerin Danimarka dışındaki ülkelere yönelmesi hedefleniyor.