Küçük Kaymaklı Şehitler Anıtı’nda ve Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’nda iki ayrı tören düzenlendi. İlk tören saat 09.00’da Küçük Kaymaklı Şehitler Anıtı’nda yapıldı.

Törene, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanı Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1’nci Piyade Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Siyer ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri Ersin Tatar ve Zorlu Töre de katıldı.

Protokol sırasına göre, anıta çelenk sunumuyla başlayan anma töreninde, saygı duruşu ve saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Muharip derneklerin, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü ve Küçük Kaymaklı Eğitim Kültür Dayanışma Derneği adına da anıta çelenk konuldu.

BAŞMAN: “KÜÇÜK KAYMAKLI HALKININ HEM DE KÜÇÜK KAYMAKLI KULÜBÜ’NÜN UNUTULMAYACAK KATKILARI VAR"”

Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü Başkanı Ali Başman törende bir konuşma yaparak, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde hem Küçük Kaymaklı halkının hem de Küçük Kaymaklı Kulübü’nün unutulmayacak katkısı olduğunu vurguladı.

“YENİ JENERASYON TARAFINDAN HAFİFE ALINAN, BAZI ZAMANLARDA UNUTULAN OLAYLAR….”

“52 yıl önce cereyan eden ve maalesef yeni jenerasyon tarafından hafife alınan, bazı zamanlarda unutulan olaylar Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde büyük önem arz ediyor” diyen Başman, “1974’e kadar geçen sürede çok ocaklar söndü, evlatlar, analar babalar katledildi, Kıbrıs Türkü’ne çok eziyetler yapıldı” şeklinde konuştu.

“KULÜBÜMÜZ SPORCUSU, YİĞİT İNSAN HÜSEYİN RUSO…”

1963’te Kaymaklı’da olanları anlatan, burada yaklaşık 5 bin Türk, bin Rum yaşadığını aktaran Ali Başman şöyle devam etti:

“Rumların takviye güçlerle bölgeyi kuşatmasıyla bölgenin Hamitköy’ün ve Lefkoşa’nın emin bölgelerine boşaltılmasına yardımcı olmaya çalışan kulübümüz sporcusu yiğit insan Hüseyin Ruso alnından vurularak şehit düştü.

Hıristiyan âleminin yeni yıl kutlaması yaptığı o gece Hüseyin Ruso ve yanındaki birçok kahraman arkadaşı için hazin son oldu.” 

“HİÇBİR GÜÇ VATANIMIZI ELİMİZDEN ALAMAZ”

Konuşmasında toplumların tarihleriyle anıldığına vurgu yapan Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü Başkanı Ali Başman, “Tarihi zaferlerle dolu Türk ulusu bu toprakları kan dökerek ve şehitler vererek vatan yaptı. Hiçbir güç bunu elimizden alamaz” dedi.

“20 Temmuz 1974 sabahı Anavatanımızın Garantörlük hakkını kullanarak yaptığı Barış Harekatı ile halkımızın çektiği eziyet son buldu, özgürlüğe kavuştuk” ifadesine yer veren Başman, konuşmasını “Bizlere emanet edilen bu topraklar namusumuzdur, egemen Kıbrıs Türkü olarak bu emanete var gücümüzle sahip çıkacağız” vurgusuyla tamamladı.

Başman’ın konuşmasının ardından Şehit Doğan Ahmet İlkokulu, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu, Atleks Sanverler Ortaokulu ve Türk Maarif Koleji öğrencileri şiirlerini okudu.

ŞEHİT HÜSEYİN RUSO ANILDI

Küçük Kaymaklı Şehitler Anıtı’ndaki törenin ardından Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’ndaki törene geçildi. 

Törende Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’na protokol sırasına göre çelenk sunuldu, saygı duruşunun ve saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Atleks Sanverler Ortaokulu, Şehit Doğan Ahmet İlkokulu ve Türk Maarif Koleji öğrencileri Hüseyin Ruso için şiirler okudu.  Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu öğrencisi Melisa Yeşil ise, törende Ruso’nun hayatının anlatıldığı bir yazı okudu.

Yazıda, Şehit Hüseyin Ruso’nun hala kayıp olduğu belirtilerek, “Şehidimiz Hüseyin Ruso’nun adı ve anısı şehitleri minnetle anan kalplerde, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’nda ve Küçük Kaymaklı Şehit Hüseyin Ruso Stadyumu’nda yaşatılıyor” ifadesine yer verildi.

HÜSEYİN RUSO’NUN 83 YAŞINDAKİ ABLASI TÖRENİ AĞLAYARAK İZLEDİ

Öte yandan, Hüseyin Ruso’nun ablası 83 yaşındaki Meryem Paralik, töreni ağlayarak izledi. Paralik, öğrencilerin Ruso için okuduğu şiirleri gözyaşlarıyla dinledi.

İlerleyen yaşı nedeniyle ayakta durmakta güçlük çeken Meryem Paralik töreni zaman zaman oturarak izledi. Hayatta olan diğer kardeş Salih Ruso’nun rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadığı öğrenildi. Kardeşlerden Mustafa Ruso’nun da şehit edildiği kaydedildi.