Cilt lekeleri için asitli ürünler kullanılması lekelerde soyucu özellik yaparak lekenin renginin açılmasını ve lekelerin kaybolmasını sağlıyor, uygulanan meyve asitleri içerikli peelingler medikal olarak bu konuda yardımımıza koşabilir. Fakat bunun dışında bu işlemi evlerimizde kendimiz de yapabilir ve uygulayabiliriz.

Sirkenin birçok şeye iyi geldiği bilinmekte; zayıflama gibi, saçlarda parlaklık sağlaması için saçınızı durularken kullanabildiğimiz gibi, cildimizdeki siyah noktaları ve lekeleri gidermek için elma sirkesi kullanabiliriz.
Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanım alanları:

Sivilce tedavisi için: Yüzünüzü elma sirkesi ve su karışımıyla yıkayabilirsiniz.

Güneş lekeleri için: Cildinize suyla karıştırılmış elma sirkesini kompres yaparak lekeli bölgeye uygulayabilirsiniz ya da buhar banyosu şeklinde sirkeyi kullanabilirsiniz.

Ayrıca lekelerin üzerine pamuk ile uygulama yapıp 20-25 dakika bekleyip daha sonra cildinizi yıkayabilirsiniz. Lekelerinizin geçme süresine göre uzun bir zaman boyunca sabırla bu tedaviyi yapmanız gerekebilir, fakat her tedavide olduğu gibi bu tedavide de cildi hassas olan kişiler dikkatli davranmalılar.
Diğer alternatif limon

Elma sirkesi dışında yine evde uygulanan uygulamalar olarak bir başka asit içeriğine sahip şey limondur. Limon uygulaması yapabilirsiniz, limonun beyazlatma özelliğinden yararlanarak lekelerinizi geçirebilirsiniz.

Cilt lekeleri için limon uygulaması: Direk leke üzerine bir uygulama yapmak mümkün. Uzun süreli bir kullanımda bulunmanız gerekiyor bu uygulama içinde. Yaralar üzerine ve hassas ciltlere dikkatli uygulanmalı, yanma ve kızarıklık yapabilir.

Şuan kış aylarındayız fakat yaz aylarında bu uygulamalar yapılacaksa güneşe çıkarken dikkatli olunması gerektiğini unutmamalıyız. Ayrıca dirseklerimizde oluşan kuruma ve beyazlaşmayı limon ile giderebiliriz.
Soğan suyu ve sarımsak
 
Cilt lekeleri için soğan suyu ve sarımsak uygulaması: Sarımsak uygulamasını cilt lekelerinde özellikle akne için kullanabilirsiniz, kendim kullanan biri olarak tavsiye vermem gerekirse akneleri kurutuyor fakat aynı zamanda yakıyor. Ayrıca sarımsağın mikrop giderici özelliği bulunmakta, bu da aknelerin başka yere yayılmasını önler nitelikte. Yakıcı ve asitli özelliği akne izleri üzerinde etkili olabilir.

Cilt lekeleri için sarımsak uygulaması: İki ya da üç diş sarımsağı ezip suyla karıştırıp direk sivilce üzerine pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz 15-20 dakika sonra da yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

Cilt lekeleri için soğan suyu uygulaması: Bu uygulamayı elma sirkesiyle birlikte yapabilirsiniz. Bir adet soğanı doğrayıp, suyunu süzün. Bu oluşan suyun içine yarım çay bardağı kadar elma sirkesi ilave edin. Bu oluşan karışımı yüzünüzdeki lekeli bölgelere sürün yarım saat kadar bekledikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz. Eğer cildiniz hassa değil ise gece boyu da bu maske cildinizde kalabilir, haftada 2-3 kez bu maskeyi uygulayabilirsiniz.
Cilt lekelerine bitkisel çözümler:

Vitaminler ve yağlarda cilt lekelerini gidermede kullanılan yöntemlerden. Aloe vera içeren ürünler kullanıp cildinizin yenilenmesi ve cilt lekelerinizin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Vitaminler özellikle mezolift gibi medikal uygulamalarla cildin alt tabakasına enjekte edilerek hücre yenilenmesini sağlamada yardımcı oluyor, bunun dışında bitkisel yağlar da lekeleri gidermede kullanılıyor. Bu yağları aktarlardan temin edebilmemiz mümkün. Bu yağlardan bazıları şöyle;

Gül yağı: Alerjik ciltlerin yatışmasını sağlar, cilde iyi gelir. Ciltteki doğum lekelerini gidermek için yardımcı olur.
Buğday yağı: Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Yaralara, yanıklara ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur ayrıca ciltte oluşan kırışıklar için kullanılabilir.

Kayısı çekirdeği yağı: Cildi yenileyici özelliği vardır, cildi nemlendirerek kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur, hücre yenileyici özelliğiyle ciltteki lekelerin görünümünü azaltmakta yardımcı olur.
Cilt lekeleri için evde hazırlanacak maskeler:

Cilt lekeleri gidermede kullanabileceğimiz yağlardan başka bir de evde kendimizin yapabileceği maske uygulamaları mevcut yine bu uygulamalarla hem bitkisel bir cilt bakımı uygulamış oluyoruz hem de kolayca bu uygulamaları evimizde yapabiliyoruz.

Cilt lekeleri için elma maskesi: İki adet yeşil elmanın çekirdek ve sap kısmı temizleyerek, elmaların kabuğunu soymadan herhangi bir alet yardımıyla ezerek, elmanın lapalaşmasını püre olmasını sağlıyoruz ve bu karışımın içine iki yemek kaşığı şekeri döküp yarım limonu sıkıyoruz. Böylece maskemiz hazırlanmış oluyor, bu maskeyi yirmi dakika cildimizde beklettikten sonra ılık suyla yıkıyoruz.

Cilt lekeleri için karbonatlı maske: İki yemek kaşığı yulaf unu, bir çay kaşığı karbonat ve bir yemek kaşığı limon ile iki yemek kaşığı gül yağını karıştırıp üzerine az miktarda su ilave ediyoruz. Kıvamlı bir karışım elde ettiğimiz zaman bu karışımı cildimize sürüp 15 dakika bekletiyoruz, bu maskeyi haftada bir kez uygulayabiliriz. Bu maskenin içerisindeki ayrı ayrı her malzemenin ciltteki lekeler için açıcı özelliği bulunuyor.Bahsettiğimiz yağlar ve maske içerikleri asit içermeleri ve antiseptik olmaları bakımından önemliler. Bu maskeler ve yağlar sayesinde medikal yardım almadan cilt lekelerinizi geçirebilirsiniz ve sağlıklı, pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.
püfnoktaları