Liberman, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a resmi ziyaret düzenliyor. Liberman'ın, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Başbakan Algirdas Butkevicius ve Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile yapacağı görüşmelerde ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra, gelecek yıllar için enerji işbirliğini de konuşması bekleniyor.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) Enerji Uzmanı Oded Eran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Teknik olarak böyle bir anlaşma mümkün" dedi.

İsrail'in gazı transfer etmek için henüz sıvılaştırılmış gaz (LNG) terminali olmadığını, ancak Mısır'dakini kullanabileceğini belirten Eran, Leviathan sahasından gaz ihracının 2017'de başlayacağını hatırlattı.

Dubai merkezli Manaar Enerji Grubu'nun başdanışmanı Robin Mills, İsrail'in gaz satışı için kendi terminali mi inşa edeceğini, yoksa orta vadede Kıbrıs'ta kurulacak bir terminali mi kullanacağının henüz belli olmadığını söyleyerek, Mısır'daki terminallerin kullanılmasının daha mümkün olduğunu ifade etti.

Temmuz ayında İsrail açıklarındaki Leviathan sahasının işletme hakkına sahip Noble ve Delek firmalarının oluşturduğu konsorsiyumdan yapılan açıklamada, yıllık 7 milyar metreküp doğalgazın 15 yıl süreyle Mısır'a satılması için İngiliz enerji firması British Group ile ön anlaşma yapıldığı duyurulmuştu.

LİDERLERİN AÇIKLAMALARI

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, geçen ay İsrail doğalgaz kaynaklarının, Rus doğalgazına alternatif olabileceği yönünde açıklamalar yaparak, bu ziyarette görüşülmesi muhtemel doğalgaz anlaşmasına işaret etmişti.

2012 yılında da İsrail'in eski Enerji Bakanı Uzi Landau, Baltık bölgesine yaptığı ziyarette Litvanya'ya gaz satabileceklerini ifade etmişti.

Litvanya, geçen yıl 2,7 milyar metreküp gaz ithal etmiş ve ithalatın neredeyse tamamını Rusya'dan yapmıştı. Ülkenin İsrail'den alacağı gazın, inşaatı kısa süre sonra bitecek olan Klaipeda şehrindeki LNG terminalinden yapılacağı tahmin ediliyor.

Litvanya, Rus gazına olan bağımlılığını kırmak için Kuzey Avrupa ülkeleriyle de görüşmeler yapıyor.

Vilnius, geçen ay Norveçli enerji firması Statoil ile 5 yıllık LNG anlaşması imzalamıştı.

İsrail, 2009'da Hayfa'nın 90 kilometrelik batısındaki açık denizde keşfedilen Tamar sahasında 283 milyar metreküplük ve onun 47 kilometre güneybatısındaki Leviathan sahasında 530 milyar metreküplük doğalgaz rezervi buldu. Tamar'da, Mart 2013'te üretime başlandı, Leviathan sahasının da 2017'de üretime geçmesi bekleniyor. İsrail Enerji Bakanlığı, 2015'te ülkenin enerji ihtiyacının yarısının, yerli doğalgazla karşılanacağını, 2017'de de net ihracatçı olunabileceğini açıklamıştı. Mısır'ın Akdeniz kıyısı boyunca mevcut iki LNG terminali var ve üçüncüsünün inşasının aralık ayında tamamlanması bekleniyor.