Başkent Budapeşte'nin en işlek meydanlarından SzentIstvan Katedrali önünde toplanan kalabalığa seslenen organizatörler, Macaristan tarafından Sırbistan sınırına dün çekilmeye başlanan tel örgünün Avrupa'nın ve Macaristan'ın utanç sembollerinden birisi olacağını belirterek bunun bir an önce durdurulması istediler.

Organizatörler ayrıca Macar halkının yabancılara karşı provoke edildiğini ve sınıra çekilen tel örgü ile hükumetin daha fazla oy toplama amacında olduğunu belirterek, oraya akıtılan para ile daha yararlı işler yapılabileceğini iddia etti.

SzentIstvan Katedrali önünde yapılan konuşmadan sonra eylemciler Meclis binasının bulunduğu KossuthLajos Meydanı'na yürüdü. Eylemciler, Macaristan ve Avrupa Birliği bayrakları taşıdı.

Macaristan hükumeti 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için, Sırbistan sınırını 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almıştı ve diğer komşu ülkelerden benzer tehlike gördüklerinde de aynı uygulamaya gideceklerini açıklamıştı.

Hükumet yetkilileri, bugün itibarıyla, bu yıl Macaristan'a 79 bin kişinin yasa dışı yollardan girdiğini duyurdu.