Madagaskar'da gazeteciler, "basın özgürlüğüne aykırı" olduğunu savundukları iletişim yasasını protesto için sokaklara döküldü.

Ülkede 7 Temmuz'da, 80 milletvekili tarafından kabul edilen iletişim yasasına karşı çıkan yüzlerce gazeteci ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi, başkent Antananarivo'da gösteri düzenledi.

Gazeteci Fetra Rakotondrasoa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasayı kabul etmediklerini, protesto haklarını kullandıklarını söyledi.

Şehir merkezinde yer alan ve basın özgürlüğü sembolü olarak bilinen anıta kadar yürümeyi planlayan grubun, güvenlik güçlerince dağıtıldığını kaydeden Rakotondrasoa, tepkilerini planladıkları gibi gösteremediklerini söyledi.

Rakotondrasoa, 2018'de düzenlenmesi beklenen devlet başkanı seçiminden önce hükümetin, söz konusu yasayla basına sansür uygulamaya çalıştığını ileri sürdü.

GAZETECİLERE 30 BİN EURO PARA CEZASI VERİLEBİLİR

Ulusal basında yer alan haberlere göre yasa, devlet yetkililerine hakaret eden ve iftira atanlara 30 bin euroya kadar para cezası verilmesini öngörüyor.

Gazeteciler, Frankofoni Parlamenter Meclisi'ne (APF) gönderdikleri mektupta, söz konusu yasanın, Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 19. maddesinde yer alan düşünce ve ifade hürriyeti ile demokrasiye aykırı olduğunu vurguladı.

Hükümetten ise konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Uluslararası Frankofon Basın Birliği (UPF) ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de geçen hafta, yasanın kabul edilmesini eleştirmiş, Madagaskar hükümetini ve meclisi geri adım atmaya çağırmıştı.