Birleşmiş Milletler, Mali'de 2012 yılından bu yana 3 milyondan fazla kişinin açlıkla mücadele ettiğini açıkladı.

BM'nin Mali'deki İnsani Yardım Koordinatörü Mbaranga Gasarabwe, Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkede 3 milyondan fazla kişinin güvenli gıda, 715 binden fazla çocuğun da sağlıksız beslenme sorunu yaşadığını ifade ederek, güvenlik, sağlık ve eğitim konularında da sıkıntılar bulunduğunu vurguladı.

Gasarabwe, Sahel bölgesinde yer alan Mali'nin özellikle kuzey bölgelerinde yağmurun geç ya da az yağması yüzünden gıda güvenliğinin sürekli tehdit altında olduğunu dile getirdi.

Mali'de Sosyal Kalkınma Ulusal Müdürlüğü Danışmanı Musa Ouattara ise gıda güvenliği sorunuyla karşı karşıya kalanların çoğunun çöl iklimine sahip ve çatışmalara sahne olan ülkenin kuzeyinde yaşadığına dikkati çekti. Ouattara, çıkan çatışmaların bölge sakinlerinin ekonomisine de zarar verdiğini söyledi.

Öte yandan, İnsani Yardım Bakanı Hamadun Konate, silahlı gruplar ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından düzenlenen saldırıların endişe verici olduğunu kaydederek, insani yardım programlarını başlatmak üzere sükunet çağrısı yaptı.

Mali'deki hükümet yanlısı milisler, hafta başında ülkenin kuzeyindeki Kidal bölgesinde Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA) elindeki Anefis beldesinin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki BM İstikrar Misyonu (MINUSMA), ülkenin kuzeyindeki Kidal kenti çevresini hafta başından itibaren ikinci bir emre kadar kapalı güvenlik bölgesi ilan etmişti. Kararın, çatışma alanının kent sakinlerini etkileyecek şekilde genişlemesini önlemek amacıyla alındığı bildirilmişti.

Ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasında haziranda imzalanan barış anlaşmasına rağmen Mali'de çatışmalar halen sürüyor.