Fransa'nın dün öğleden sonra başkent Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bürosuna düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla sarsılmasının ardından, bugün saldırının faillerinin peşine düşüldü.

Fransa'nın başkenti Paris'in doğusunda bu sabah saatlerinde silahlı 2 kişinin bir şirket binasında 1 kişiyi rehin aldığı ve birkaç el silah sesi duyulduğu bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Paris'in doğusundaki Dammartin-en-Goële bölgesinde operasyon başlatıldığını açıkladı.

Polis, bölgeye 2 kilometre uzaklık içindeki yolları kesti ve yoğun güvenlik önlemleri aldı. Bölgede birçok helikopterin de uçuş yaptığı bildirildi.

Bakan Cazeneuve, öğle saatlerinde operasyonun sürdüğü ve bölgeye terörle mücadele birimlerinin gönderildiği açıklamasını yaptı ancak saldırganların kimliğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Operasyon haberlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen terör zirvesine ara veren Cumhurbaşkanı François Hollande, operasyonla ilgili anında bilgi almak ve çalışmaları denetlemek üzere İçişleri Bakanlığı binasına gitti.

Burada, Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile basın toplantısı düzenleyen Hollande, Charlie Hebdo saldırganlarının henüz yakalanmadığını, operasyonların devam ettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Cazeneuve ise Paris'te dün bir polis ekibine sabah saatlerinde düzenlenen ve bir kadın polis memurunun hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı düzenleyen kişinin kimliğinin tespit edildiği açıklamasını yaptı.

Öğle saatlerinde Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre Henry Brendat, Paris'in kuzeydoğusundaki matbaa binasında bir kadını rehin alan saldırganların Charlie Hebdo olayının failleri Said ve Şerif Kouachi kardeşler olduğundan "neredeyse emin" olduklarını açıkladı.

Brendat, saldırganlarla iletişim kurularak pazarlık yapıldığını, tek rehine dışında ölü ya da yaralı olmadığını dile getirdi.

Fransa'nın başkenti Paris'in doğusunda Vincenne bölgesinde bir saldırgan, Museviler'e ait bir mağazaya silahlı baskın düzenledi. Dün sabah polise yönelik saldırıyı düzenleyen Amedy Coulibaly olduğu tahmin edilen saldırganın en az 2 kişiyi öldürdüğü, 5 kişiyi rehin aldığı belirlendi.

Polis, bölgedeki yolları kapattı, saldırganla rehineleri serbest bırakıp teslim olması için müzakereye başladı.

Bu arada Fransız televizyon kanalları, iki saldırının faillerinin birbirini tanıdığı iddialarına geniş yer verdi.

Akşam saatlerinde, güvenlik güçleri her iki rehine krizini sona erdirmek amacıyla operasyon başlattı.

Canlı yayınlanan operasyon sırasında binalardan dumanlar yükseldi ve silah sesleri duyuldu

Matbaa binasındaki operasyonun sona ermesiyle, Charlie Hebdo dergisine kanlı saldırıyı gerçekleştiren Said ve Şerif Kouachi kardeşler ölü ele geçirildi, rehine ise kurtarıldı.

Musevilere ait markete düzenlenen saldırının faili de polisin düzenlediği operasyonda öldürüldü. Buradaki rehinelerden dördünün öldüğü, kadın ve çocukların aralarında bulunduğu birçok rehinenin ise kurtarıldığı, operasyonda iki polis memurunun da yaralandığını haber veriliyor.