Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratory tarafından özel yazılımlar eklenerek geliştirilen kamera, Mars yüzeyine ilişkin daha net görüntülerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

ChemCam adındaki lazer ve teleskobik teknolojileri destekleyen kamera, Mars yüzeyinde her hafta birden fazla hedef belirleyerek, odaktaki cisimlerin görüntülerini NASA'ya aktarıyor.

Bilim insanları tarafından uzaydaki kaya ve toprakları incelemek amacıyla kullanılan ChemCam bugüne kadar dünyaya 1400 başarılı hedef görüntüsügöndermiş durumda.

MARS ARTIK DAHA NET

Kamera, söz konusu görüntüleri hedef kayaya vurulan lazer darbelerisonucu elde ediyor. Hedef kaya vurulmasının ardından ortaya çıkan plazmalar cisimlerin renk spektrumlarının tespitinde etkin olarak kullanılıyor.

Ardından NASA'ya gönderilen veriler, istasyon tarafından analiz edilerek mevcut cisimlerden en net görüntülerin çıkarılmasını sağlıyor.

NASA Araştırmacıları küçük boyutlu noktalara nişan almanın zorluğuna değinirken, zemin operatörlerinin ince ayar parametrelerinin kendilerine bu konuda son derece yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

ChemCam'ın şu ana kadar 350 bin lazer atışında bulunduğu, bunlarda 10 bininin hedefini bulduğu ve 1400 başarılı hedef görüntüsü elde edildiği Slash Gear'daki haberde yer aldı.