Doğanın kanunu olarak kabul edilen besin zincirinde büyük ve güçlü balık daima küçük balıkları yer. Şimdi besin zinciri düşünelim. Böcekle başlayan bu besin zincirinin ardından böceği yiyen bir kertenkele vardır, bu aşamadan sonra ise kertenkeleyi de genellikle bir yılan yer. Bu senaryo gayet normal…

Bu üç hayvan daha yediklerini sindiremeden birbirlerine yem olurlar, tam bu sırada bir volkan patlaması gerçekleşir ve bu üç hayvan, bu şekilde fosilleşir. Bu senaryo nasıl?

İşin ilginç yanı, senaryo değil gerçek olması. Bu durum aynen yaşandı, hem de tam 48.000.000 yıl önce… Tüm bu ihtimalleri gerçekleştirmiş yılan fosili, Almanya'nın güneybatısında yer alan Massel Pit taş ocağında bulundu.

Üstelik uzmanlar, bulunan bu 48 milyon yıllık fosilin, 'besin zinciri için en ideal örneklerden biri' olduğundan bahsediyorlar. Hatta o kadar uzun süreye rağmen bu kadar iyi korunmuş şekilde bulunması, uzmanları ayrıca şaşırtıyor. Fosilin son halkası konumunda bulunan yılanın ise volkan patlaması esnasında çıkan gazdan zehirlenip, bir anda lavların altında kaldığı ön görülüyor.

Paleontolog Krister Smith fosil için "Ömrümün sonuna dek hatırlayacağım ve meslek hayatımı etkileyecek bir fosil" yorumunda bulundu. Cambridge Üniversitesi'nden Paleontolog Jason Head ise "Bir yılanın bağırsağı içinde böyle bir şey bulmak gerçekten harika" diyerek şaşkınlığını ve mutluluğunu dile getiriyor.