Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Belarus'un başkenti Minsk'teki dörtlü görüşmelerin ardından, Ukrayna'da çatışan tarafların Ukrayna topraklarındaki yabancı silahlı kuvvetlerin çıkarılması ve tüm rehinelerin 19 gün içerisinde serbest bırakılması konusunda anlaştığını bildirdi.

Poroşenko, Minsk'te kendisi dışında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılımıyla dün gece başlayan ve sabaha kadar süren görüşme maratonunun ardından bu sabah varıldığı açıklanan mutabakata ilişkin bilgi verdi.

Poroşenko, görüşmelerde, Ukrayna topraklarındaki yabancı askerlerin çıkarılması konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti, ayrıca tüm rehinelerin 19 gün içerisinde serbest bırakılması konusunda da uzlaşıldığını belirtti.

Poroşenko, ayrıca görüşmelerde doğudaki ağır silahların geri çekilmesi ve bunun sonucunda taraflar arasında 50 kilometrelik tampon bölge oluşturulması konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı, "Daha önce taraflar arasında üzerinde anlaşılan hattan ağır silahların 25'er kilometre geri çekilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Yani, taraflar arasındaki güvenlik bölgesi 50 kilometre olacak" dedi.

Ukrayna'da herhangi bir özerk veya federe yapı konusunda anlaşmadıklarını vurgulayan Poroşenko, Ukrayna sınır koruma birliklerinin bu yıl sonuna kadar ülke sınırlarının kontrolünü yeniden sağlaması gerektiğini kaydetti.

Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nın liderlerinin Minsk'te dün gece başladıkları toplantı yaklaşık 14 saat sürmüş, zirvenin ardından 15 Şubat'tan itibaren geçerli olacak ateşkes üzerinde anlaşıldığı açıklanmıştı.