BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin) ve Almanya arasında devam eden müzakerelere ilişkin BM Genel Sekreteri Ban tavsiyelerde bulundu.

Tüm taraflardan müzakerelerde herkesin yararına olacak başarılı bir sonuç elde etmek için gerekli esneklik ve kararlılık sergilemelerini isteyen Ban: "Karşılıklı kabul edilebilir kapsamlı bir anlaşmaya ulaşma, İran'ın nükleer programının barışçıl olduğuna olan inancı da tekrar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Ban, müzakerelerden doğabilecek bir anlaşmanın bölgede "belki de her zamankinden daha fazla" ihtiyaç duyulan barış ve güvenliğe önemli katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Nükleer müzakereler için belirlenen son tarih olan 24 Kasım yaklaşırken 5+1 grubu ile İran, Avusturya'nın başkenti Viyana'da kapsamlı anlaşmaya varmak için görüşmelerini sürdürüyor.

Taraflar, "uranyum zenginleştirme düzeyi, merkezkaç sayısı ve yaptırımların kaldırılması" konuları hakkında görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.