Başkent Amman'daki Şuman Kurumu isimli kültür merkezinde kalkınma ve ülkesinin 1981-2003 yılları arasında elde ettiği başarılara ilişkin verdiği konferansın ardından basın toplantısı düzenleyen Muhammed, "Bölgedeki sorunların tamamı ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin desteğiyle Filistin topraklarında İsrail devleti kurulmasından kaynaklanıyor. Bölge İsrail kurulmadan önce böylesi çekişmelere tanıklık etmedi" dedi.

Ülkesinin elde ettiği başarıların özel sektör ve kamu ortaklığına dayandığını söyleyen Muhammed, Malezya ekonomisinin sanayiye bağlı olduğunu ve şu anda Avrupalı şirketlerle uçak fabrikası kurma aşamasına geldiklerini ayrıca, eğitime de bütçeden önemli oranda pay ayırdığını dile getirdi.

Malezya'daki gösterilere değinen Muhammed, ülkesindeki gösterilerin, halkın sorunlarını ifade etme konusunda kısıtlanmalarının ve Başbakan Necip Rezak'ın kaynağı bilinmeyen 700 milyon dolarlık servetinin ortaya çıkmasının ardından düzenlendiğini belirtti.

Mahathir Muhammed, "Geçen günlerde ülkenin resmi siyasetini protesto edenlerin gösterisine katıldım. Orada binlerce kişi Başbakan'a karşı duruyordu. Mal varlığının araştırılmasını engellemesi, parlamento ve basına uyguladığı baskı nedeniyle Başbakan'ın görevinden ayrılması gerekiyor" diye konuştu.

Bu açıklamaların kendisi hakkında yasal takip başlatılmasına neden olup olmayacağı yönündeki soruya Muhammed, kendisinin özgür olduğu ve ülkesine dönmekten korkmadığı cevabını verdi.

Muhammed, "Rezak, paranın bir Arap ülkesinden geldiğini söylüyor. Ancak bu mantıklı değil. Arapların cömert olduğunu biliyoruz ancak 700 milyon dolar bağışlayacak kadar da değil" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Ürdünlü Milletvekili Memduh el-Abbadi ise eski Başbakan Mahathir Muhammed'in Kral Abdullah'ın amcası Prens El-Hasan bin Talal, Başbakan Abdullah en-Nusur ve Ürdünlü iş adamlarıyla bir araya geldiğini kaydetti.

Muhammed, Şuman Kurumu'nun daveti üzerine dün Ürdün'e gelmişti.