ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası koalisyonun terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde ilerleme kaydetmeyi sürdürdüğünü, bu mücadeleye NATO’nun da yeni bazı adımlarla katkı sağlayabileceğini söyledi.

Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hannover’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya’nın DAEŞ ile mücadeleye sağladığı katkılar için teşekkür etti.

Almanya’nın çabalarını özellikle Irak’ta istikrarın sağlanması, DAEŞ’ten geri alınan bölgelerin yeniden imarı açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Obama, “Koalisyonumuz DAEŞ ile mücadelede ilerleme kaydetmeyi sürdürüyor. NATO’nun atabileceği ek adımlarla operasyonlara sağlayabileceği desteği bugün konuştuk. Ayrıca G7’nin gelecek ay Japonya’da yapacağı zirvede Irak’a yönelik taahhüt edilebilecek ekonomik yardımı ele aldık” dedi.

MERKEL’E ÖVGÜ

Görüşmelerinde Libya, Afganistan, Irak ve Suriye gibi uluslararası güvenlik konularını ve sığınmacı krizini aldıklarını söyleyen Obama, “Suriye ve bölgedeki diğer krizlerden çaresizce kaçan sığınmacılar konusunda Avrupa ve Almanya’nın attığı adımlarda Angela’nın gösterdiği cesur liderliğin övgüyü hak ettiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Obama, Merkel için “Sığınmacı olayında Avrupa’da takındığı tutumla tarihin doğru tarafında yer almıştır” ifadesini kullandı.

Merkel’in özgürlüklerinden mahkum bırakılmış insanların durumunu çok iyi bildiğini, iç siyasetteki zorluklara karşın sığınmacı krizinde doğru adımları attığını söyleyen Obama, “Görüşmemizde AB ile Türkiye arasındaki anlaşmayı ele aldık. Angela ile ben şu konuda hemfikiriz: Ülkelerimiz karşı karşıya kaldıkları bu sınama karşısında hem insani olan, hem de güvenliğimizi temin edecek cevaplar bulabilir” dedi.

Başkanlık süresi boyunca Merkel’in küresel sorunlar hakkındaki bakış açılarına her zaman değer verdiğini, kendisini her zaman güvenilir bulduğunu belirten Obama, Merkel’e iki ülke arasındaki yakın bağları sürdürdüğü için teşekkür etti.