Beyaz Saray, DAEŞ ile mücadele kapsamında Suriye’ye gidecek ilave askerlerden istenilen sonucun alınması durumunda ABD Başkanı Barack Obama’nın bu ülkeye ilave asker göndermeyi değerlendirebileceğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında ABD yönetiminin Suriye'ye ilave 250 asker gönderme kararına ilişkin soruları yanıtladı.

Earnest, aralarında özel kuvvetler birimlerinin de yer aldığı 250 Amerikalı askerin haricinde yakın dönemde daha fazla askerin örgütle mücadele çerçevesinde Suriye'ye gönderilmesi ihtimalinin, gönderilecek askerlerden alınacak verime bağlı olduğunu vurguladı.

Earnest, “Eğer ilave askerlerden beklenen olumlu sonuçlar elde edilirse, o zaman bu (yeni asker gönderilmesi), Başkan Obama’nın göz önünde bulunduracağı bir şey olur.” ifadesini kullandı.

Böyle bir talebin Pentagon’dan geleceğini ve Obama’nın da bu talebi onaylayıp veya reddedebileceğini belirten Earnest, DAEŞ ile mücadele çerçevesinde ABD’nin asker göndermesinde "coğrafi bir sınırlamanın" söz konusu olmadığına işaret etti.

Earnest, terör örgütünün varlık gösterdiği her ülkenin birbirinden bağımsız bir şekilde değerlendirildiğine işaret ederek, başka ülkelere askerlerinin gönderilmesine ilişkin şu anda bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.

Başkan Obama, DAEŞ ile mücadele kapsamında ülkesinin özel kuvvetler birimlerini de içeren ilave 250 askerini Suriye’ye göndereceğini dün açıklamıştı. Earnest, bu askerlerin sahada operasyonlara öncülük etmeyeceğini, örgütle savaşan güçlere danışmanlık, yardım ve eğitim hizmeti sunacağını dile getirdi.