Hindistan hükümeti, Hindistan ve Pakistan arasında 24 Ağustos'ta yapılması planlanan toplantı öncesi Pakistan Yüksek Komisyonu'nun verdiği resepsiyona katılmak üzere Yeni Delhi'ye gelen Keşmirli lider Şabbir Şah'ı havaalanında alıkoydu.

Şah'a eşlik eden yardımcılarından biri AA muhabirine, Keşmirli direnişçilerin oluşturduğu Hürriyet Konferansı'nın liderinin ve yanındaki iki yardımcısının, Pakistanlı yetkililerle görüşmesini engellemek için havaalanına basar basmaz Hint polisi tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Hindistan makamları, Şah ve yardımcıları Muhammed Abdullah Tari ve Zamir Ahmed Şeyh'e, Delhi'de bir konuk evine götürülecekleri, Keşmir'e dönmek istemedikleri sürece buradan çıkmalarına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Diğer yandan, Hürriyet'in liderlerinden Seyid Ali Şah Gilani'nin de Keşmir'in Srinagar kentinde ev hapsinde bulunduğu kaydedildi.

Keşmirli direnişçilerin liderleri dün Keşmir'in Hindistan'ın kontrolündeki kısmında ev hapsine alınmış ancak tepkiler üzerine iki saat içinde serbest bırakılmıştı. Hindistan hükümeti, ev hapislerinden habersiz olduğunu iddia etmişti.

Hint yönetimi, Pakistan'a Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sertaj Aziz'in Yeni Delhi'ye yapacağı ziyaret sırasında Keşmirli ayrılıkçı liderler ile görüşmeme tavsiyesinde bulunmuştu. Pakistan ise bu tavsiyeleri reddederek, Hürriyet Konferansı liderlerini işgal altında Keşmir bölgesinin meşru temsilcileri olarak gördüğünü açıklamıştı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçtiğimiz ay Rusya'nın Ufa kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede, iki ülke üst düzey güvenlik yetkililerinin Yeni Delhi'de bir araya gelmesini kararlaştırmıştı.

Ufa'daki toplantının ardından iki ülke arasındaki tartışmalı bölge Keşmir'de sınır çatışmaları artmış ve her iki tarafta da sivil kayıplar yaşanmıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşa girmişti. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için militanlara silah sağlamakla suçluyor. Ayrılıkçıların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.