Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen G5 Sahel Zirvesinde, amaçlarının 2018 yılının ilk 6 ayında bölgede zafer elde etmek olduğunu ve terörle savaşı kazanmaları gerektiğini söyledi. 

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından oluşturulan G5 Sahel Gücü operasyonlarını hızlandırmak amacıyla Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki La Celle Saint-Cloud Şatosu'nda gerçekleşen zirvenin ardından Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, ortak basın toplantısı düzenledi.

Macron, konuşmasında, Sahel bölgesinde terörle savaşın henüz kazanılmadığını, bu yüzden G5 Sahel Gücü'nün operasyonlarını güçlendirmek için bir koalisyon kurduklarını söyledi.
Afrika'da terörle mücadele için mali imkanları artıracaklarını ifade eden Macron, Avrupa Birliği (AB) 50 milyon avro, Suudi Arabistan 100 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 30 milyon dolar ve ABD'nin 60 milyon dolar değerinde katkı sunacağını açıkladı. 

Macron, bir sonraki G5 Sahel Zirvesi'nin ise 23 Şubat 2018'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenleneceğini duyurdu. 

Zirvede somut kararların alındığını belirten Macron, G5 Sahel Gücü'nün operasyonlarını hızlandıracaklarını söyleyerek, "Amacımız 2018'in ilk 6 ayında zafer elde etmek. Sahel'de terörle savaşımızı kazanmalıyız. Mücadelemiz devam ediyor." dedi. 

Macron, gelecek aylarda Irak ve Suriye bölgesindeki savaşı da kazanmayı umut ettiklerini söyledi.

Akdeniz'deki düzensiz göç konusunda kısa, orta ve uzun vadeli önlemlerin alındığını kaydeden Macron, önceliklerinin Afrika'dan gelen ve korumaya muhtaç kişilere sığınma hakkı verilmesi ve diğer kişilerin de geldikleri ülkelere geri gönderilmesi olduğunun altını çizdi.

Cezayir'in zirveye davet edilmesine rağmen katılmamasına ilişkin bir soru üzerine Macron, zirvenin kapılarının her ülkeye açık olduğunu kaydetti.

Mali Cumhurbaşkanı Keita ise G5 Sahel'e destek veren Avrupalı dostlarına teşekkür ettiğini belirterek, "Akan zaman bizim için önemli. G5 Sahel Zirvesi'nde alınan kararların uygulanması konusunda aciliyet var." değerlendirmesinde bulundu.

"RADİKAL AKIMLARIN YAYILMASINA KARŞI ACİL OLARAK HAREKETE GEÇİLMELİDİR"

Ülkesindeki koalisyon görüşmeleri nedeniyle basın toplantısından erken ayrılan Almanya Başbakanı Merkel de zirvede bölgedeki barış ve istikrar açısından önemli kararların alındığını anlattı. 
Sahel bölgesinde terörle mücadelede Avrupa Birliği'nin önemli rolü olduğunu ifade eden Merkel, AB'nin desteğiyle terörle mücadelenin bu bölgede devam edeceğini söyledi. 

Merkel, Sahel'de terörle mücadelenin Akdeniz'deki ve Avrupa'yı tehdit eden göç sorununun çözümü için önemli olduğuna işaret etti. 

Sahel bölgesinde yeni ve tehlikeli bir oluşumun varlığından bahseden Merkel, "Radikal akımların yayılmasına karşı acil olarak harekete geçilmelidir." dedi. 

Merkel, Almanya olarak 2017-2021 dönemi için Sahel bölgesine yönelik 1 milyar avro insani yardımda bulunma kararı aldıklarını söyledi. 

İtalya Başbakanı Gentiloni ise Avrupa ve Akdeniz'de istikrarın sağlanması için yasa dışı göç ve insan kaçakçılarına karşı önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed de Macron ve Merkel'e destekleri için teşekkür ederek, Afrika'da terörle mücadelenin süreceğini ve artık alınan kararların uygulandığı bir dönemde olduklarını ifade etti.

Zirveye Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Belçika Başbakanı Charles Michel, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Rim el-Haşimi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Avrupa Birliği (AB) Uluslararası İlişkileri ve Kalkınma Komiseri Neven Mimica'nın yanı sıra Birleşmiş Milletler, ABD ve İspanya'dan temsilci katıldı.

Macron, temmuz ayında G5 Sahel Zirvesi'ne katılmak için gittiği Mali'nin başkenti Bamako'da Fransa askeri gücünün, teröristlerle mücadele devam ettiği sürece Mali'de kalacağını bildirmişti.
G5 Sahel Gücü, temmuz ayında terörle mücadele amacıyla Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle oluşturulmuş ancak operasyonlar mali sebeplerle başlatılamamıştı.

Fransa, Mali'de konuşlandırdığı "Barkhane" adlı 4 bin kişilik askeri birliğiyle terörle mücadelede Batı Afrika ülkelerine destek veriyor. Bamako'da 2 Temmuz'daki G5 Sahel Ülkeleri Zirvesi'nde alınan kararla Çad, Nijer, Mali, Burkina Faso ve Moritanya'nın oluşturduğu 5 bin kişilik askeri güç ağustos ayından bu yana bölgede terörle mücadele için görev yapıyor.