Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülke sınırları yakınındaki ve işgal edilen topraklardaki Rus askerlerinin sayısının benzeri görülmemiş şekilde arttığını belirtti.

Poroşenko, devlet başkanlığı görevine gelmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Başkanlığının birinci yılını değerlendiren Poroşenko'nun basın toplantısını 200'e yakın yerli ve yabancı gazeteci izledi.

Basın toplantısında konuşan Poroşenko, ülke sınırları yakınındaki ve doğudaki işgal edilen topraklardaki Rusya askerlerinin sayısının benzeri görülmemiş şekilde arttığını kaydederek, "Geçen yılın ağustos ayından bu yana bizim sınırlarımızda bu kadar sayıda Rus askeri hiç olmamıştı" ifadesini kullandı.

Poroşenko, 3 Haziran'da 500 ile bin arasındaki ayrılıkçının askeri araç ve tankların da desteği ile Mariinka kasabasına ani bir saldırı düzenlediğini hatırlatarak, bu saldırı karşısında Ukrayna ordusunun en iyi yönlerini sergilediğini ve saldırıyı püskürttüğünü anlattı. Poroşenko, Mariinka'nın tamamen ayrılıkçılardan temizlendiğini dile getirerek, bu çerçevede aralarında Rusya vatandaşlarının da olduğu 12 kişinin yakalandığını bildirdi.

DOĞU BÖLGELERİ

Donbas'ın Ukrayna'dan ayrılmasına ilişkin referandumun yapılmasının söz konusu bile olmadığını vurgulayan Poroşenko, kendisinin bir devlet başkanı ve anayasa çerçevesinde ülkenin toprak bütünlüğünün garantörü olarak, doğunun ülkeden ayrılmasını öngören halk oylamasının yapılmasına müsaade etmeyeceğini söyledi. Poroşenko, doğudaki yerel yönetimin özelliklerine ilişkin anayasal değişikliğin ise, mevcut yasalar ve prosedür çerçevesinde, Ukrayna'nın bünyesinde kalmak şartıyla yapılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Poroşenko, ülkesinin doğudaki sınırlarında kontrolü sağlayamadıklarına işaret ederek, bundan dolayı işgal edilen bölgelere giriş-çıkışların da özel izne bağlandığını, böylece silah ve diğer yasadışı maddelerin ülkenin diğer bölgelerine girmesini engellediklerini aktardı.

Poroşenko, "Eğer, işgal edilen bölgelerdeki kontrol noktalarının alınmasını istiyorsanız, talebimiz çok basit, o zaman sınırlarda kontrolü sağlamamıza imkan veriniz. İşte o zaman herkesin, tüm dünyanın işi daha da kolaylaşır. Buna razı değilseniz, biz de, işgal edilen bölgelere giriş-çıkışları sıkı kontrol ederiz" ifadesini kullandı.

MİNSK MUTABAKATLARI

Poroşenko, taraflar arasında sağlanan Minsk mutabakatını ihlal edenlerin sorumlu tutulması gerektiğina değinerek, "Minsk mutabakatını ihlal edenlerin sorumlu tutulması lazım, aksi halde bu mutabakat hayata geçirilmiyor" ifadesini kullandı.

"Eğer, Rusya, üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmiyorsa, dünya ülkeleri ona yaptırım uygulayacaktır. Bu konuda partnerlerimizin tutumları da açık ve şeffaftır: Eğer, Rusya mutabakatı yerine getirmiyorsa, yaptırımlar da devam edecektir" diyen Poroşenko, amaçlarının bölgede barışın temin edilmesi olduğunu kaydederek, bu çerçevede bölgede barışın yerleştirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

KIRIM MESELESİ

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ilhak edilen Kırım'ın Ukrayna'ya geri dönmesini sağlamanın fevkalade zor bir iş olduğunu belirterek, ancak ülkesinin Kırım Yarımadası'nın geri dönmesinin sağlamak için elinden geleni yaptığını ve yapacağını vurguladı. Poroşenko, "Kısa zamanda Kırım'ı geri almak çok zor ancak her gün, her dakika Kırım'ın Ukrayna'ya dönmesi için çaba göstereceğiz" dedi.

Poroşenko, Kırım'ın geri alınmasını sağlayacak tam teşekküllü stratejinin Milli Güvenlik ve Savunma Kurulunca hazırlanmakta olduğunu ve yakın zamanda açıklanacağına işaret ederek, söz konusu stratejide, Ukrayna hükümetinin eylem planının yanı sıra Kırım konusunda Ukrayna ile dayanışma içerisinde olan uluslararası toplumun da tutumunun yer aldığını söyledi.

Poroşenko, "Kırım meselesi, bizim ilk önceliğimizdir. Bununla ilgili olarak hükümet, çeşitli uluslararası mahkemelere başvurmak üzere suç dosyalarını hazırlamış durumda" diye konuştu.