Rus jetleri Halep'in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesine 10 hava saldırısı düzenledi. İlçe merkezindeki çocuk ve kadın doğum hastanesinin yakınlarına iki füze düştü.

Al Jazeera muhabirinin aktardığına göre, en az 10 ölü, çok sayıda da yaralı var.

Reuters'e konuşan bir Türk yetkili, hayatını kaybeden sivil sayısının 14'ün üzerinde olduğunu söyledi. 

Ayrıca, ilçenin doğusunda IŞİD'in kontrolünde olan bölgelere milliyeti belli olmayan uçakların saldırdığına da işaret eden yerel kaynaklar, hedef alınan yerlerden dumanların yükseldiğini ifade etti.

Yaralılar Kilis'e getirildi

Azez ve yakınlarındaki sivil yerleşim bölgelerine yönelik hava saldırılarında yaralananlardan 10'u çocuk 35 kişi, Öncüpınar Sınır Kapısı'na getirilerek ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan 2'si hayatını kaybetti. Bazılarının sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Azez ilçesine bağlı Yazıbağları Türkmen köyü yakınlarından sabah saatlerinde gelen uçak ve bomba sesleri, Kilis merkezinden de duyuldu. Seslerin ardından bölgeden dumanlar yükseldiği görüldü.

suriye-harita-senson-01.jpg

Hastaneler yıkılıyor

İdlib'in Maarat El Numan ilçesinde ise Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü destekli bir hastane, hava saldırılarının hedefi oldu.

Saldırıyı "kasıtlı" diye nitelendirip kınayan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, hastaneye birkaç dakika içinde art arda saldırılar olduğunu açıkladı. Buna göre en az 8 personele şu anda ulaşılamıyor.

Örgüt, 30 yataklı ve 54 personeli olan hastanenin kullanılamaz hâle gelmesinin, yaklaşık 40 bin kişinin çatışma bölgesinde sağlık hizmetlerinden yoksun kalması demek olduğunu söyledi.

Bombaların hedefi olan hastane, 2015’ten beri Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün desteği altında. Tıbbi malzeme ve işletme maliyeti dâhil tüm ihtiyaçları da yine bu kuruluş tarafından karşılanıyordu.

Rejim Halep'te ilerliyor

Rus savaş uçaklarının desteğiyle hareket eden Suriye rejim güçleri Halep ve çevresini yoğun bombardıman altında tutuyor. Bölgeden kaçan sivillerin bir kısmı Azez'e giderken bir kısmı da Türkiye sınırında bekliyor.

Halep'te ilerleyen Esed güçleri, önceki hafta kent merkeziyle Türkiye'nin Gaziantep bağlantısını kesmişti. Halep’in merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgeler, batı kırsalı dışındaki tüm çevresiyle bağlantısını kaybetmişti. Böylece kuşatma tehlikesi de gündeme gelmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA