Rusya'nın Birleşmiş Milletler'deki Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ülkesinin Suriye krizine diplomatik, politik ve askeri açıdan çok güç sarfettiğini vurgulayarak, Şam yönetiminin Kremlin'in tavsiyelerine uyması gerektiğini söyledi.

Suriye krizine ilişkin "Kommersant" gazetesine açıklama yapan Çurkin, Suriye'ye, bu durumdan çıkmaya yardım ettiklerini ve bu nedenle Şam yönetiminin krizden çıkmak için Rusya'nın tavsiyelerine uymasını beklediklerini vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in "zafer kazanıncaya kadar savaşmaya devam edecekleri" yönündeki açıklamasını değerlendiren Çurkin, Esed'in açıklamasının Rusya'nın diplomatik çabalarıyla uyuşmadığını söyledi.

Çurkin, "Esed'in açıklamalarını dinledim. Tabii, bu açıklamalar Rusya'nın diplomatik çabalarına uymuyor. Suriye krizine ilişkin Viyana süreci ve Münih'te varılan ateşkesin sağlanması ve askeri faaliyetlerin durdurulması konuları var. Bunların üzerinde çalışılıyor" diye konuştu.

Şam yönetiminin Rusya'nın tavsiyelerine uyması durumunda krizden çıkabilmeleri için bir fırsatlarının olduğunu ileri süren Çurkin, aksi halde çok zor durumla karşılaşabilecekleri görüşünde olduğunu belirtti.

Rejim güçlerinin, Rusya'nın operasyonları öncesinde rakipleri karşısında dayanamadığını ve Rus ordusuna ait savaş uçaklarının desteğiyle ilerleme sağladıklarını dile getiren Çurkin, "Eğer Şam rejimi, hiçbir ateşkes sağlanmadan zafer kazanana kadar savaşmaları gerektiği görüşünde olursa, bu kriz çok uzun sürer" ifadelerini kullandı.